Дясноцентристките партии печелят изборите за Европейски парламент

Дясноцентристките партии запазиха контрол над Европейския парламент в изборите, които приключиха тази неделя при рекордно ниска избирателна активност. Предварителните резултати от преброяването на гласовете показват, че Европейската народна партия остава главната политическа сила и изпреварва Партията на европейските социалисти.
Дясноцентристиките партии са спечелили убедително в Германия, Франция, Полша и Италия. Зелените партии също са се представили добре за сметка на социалистите, които не успяха да се възползват от неспокойството на европейските избиратели, продиктувано от световната икономическа криза.
Избирателната активност пада до рекордно ниските 43%. Сегашните управляващи партии губят преднина в някои от най-засегнатите от кризата страни като Великобритания, Ирландия, Латвия, Гърция, Унгария, Българияи Испания,коментира Ройтерс.
Дясноцентристиките партии вероятно ще спечелят 267 места в 736-местния Европейски парламент, докато социалистите си осигуряват около 159 места. Победата на дясноцентристките партии поставя под въпрос следващия мандат на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е отявлен консерватор.
Националистките партии във Великобритания, Холандия, Румъния и Унгария също ще участват в Европейския парламент, но все пак ефектът от тяхното участие ще бъде по-слаб от предварително очакваното.

У нас резултатите от вота на база 100% обработени секционни протокола са:
ГЕРБ получава 24,48 на сто от гласовете, Коалиция за България“ – 18,59 на сто, ДПС – 14, 21 на сто, партия „Атака“ – 12, 01 на сто, НДСВ – 8,00 на сто, Синята коалиция – 7,99 на сто, Партия “ Лидер“ – 5,73 на сто и „Ред, законност и справедливост“ – 4, 69 на сто от гласовете.
Напред – ВМРО“ получава – 2,26 на сто, „Българска социалдемокрация“ – 0,55 на сто; Българска Нова демокрация – 0,46 на сто, партия „Зелените“ – 0,72 на сто, и независимият кандидат Чавдар Николов – 0,33 на сто.

По време на пресконференцията си тази нощ неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че основните цели пред евродепутатите на партията са влизането в еврозоната, разблокирането на еврофондовете и превръщането на България в енергиен център.
Приоритетите за партията за парламентарните избори ще бъдат антикорупцията, образованието и еврофондовете, които според лидера на ГЕРБ, Цветан Цветанов са изключително важни в условията на икономическа криза.

По информация на МВР изборната нощ в страната е протекла нормално. Не са регистрирани тежки престъпления.
Общо 258 удостоверения за гласуване бяха издадени от МВР в деня на вота вчера. В изборния ден полицията е проверила 73 сигнала за купуване на гласове. По 9 от тях са образувани и досъдебни производства в районните прокуратури в Пловдив, Велико Търново, Сандански, Нова Загора, Свищов, Плевен и Лом.
По 10 от прокурорските преписки са постановени откази за образуване на досъдебно производство, а по останалите работата продължава, добавят от МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *