Земеделци скочиха срещу високите аренди

Земеделски производители от районите на Шумен и Варна подадоха сигнал, че всяка година вноските за аренда на обработваемите терени, наети от фондовете за земеделска земя, се повишават с около 20 на сто, алармираха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
Председателят наАЗПБ Ивайло Тодоров заяви, че голяма част от фермерите отказват да работят взетата под аренда земя от акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Причината е в това, че доходите на земеделците от нейната обработка растат с по-слаби темпове от увеличаването на арендните вноски за земеделските фондове.
Дружествата отказват да се съобразят и с това, че в условията на световна икономическа и финансова криза цените падат. Оправданието на фондовете е, че трябва да гарантират печалба за акционерите си.
Земеделските стопани се обявиха и срещу административното определяне на минимална рента, каквито са предложенията на фондовете, залегнали в промените на Закона за арендата. Намесата на държавата в частно-правните отношения е неуместна, коментират фермери по повод предложенията за промени в закона, целящи да ограничат правото на арендатор да обработва над 15 000 декара земя. Производителите смятат, че това ограничение противоречи на Закона за задълженията и договорите.
Две седмици по-рано от Асоциацията на собствениците на земеделски земи също информираха, че арендаторите не си плащат дължимите суми по договорите. Според тях, няма реална причина фермерите да не покриват договорните си задължения, тъй като получават и субсидии, освен генерираната печалба от своята продукция. Собствениците на земи поискаха и законова защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *