ЕБВР: Българската икономика ще е най-зле на Балканите след Сърбия

Българската икономика ще има анемичен растеж през 2015 г. – само 0.8%. Това прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в новия си икономически обзор. ЕБВР влошава очакванията си в сравнение с есенната си прогноза за България, която беше за 2% ръст на БВП.Новата прогноза на ЕБВР съвпада с очакванията на българското правителството, залегнали в коригираната миналата седмица средносрочна бюджетна прогноза. Според анализаторите на банката забавеното решаване на банковата криза у нас ще охлади кредитирането през годината, а провалът на проекта „Южен поток“ допълнително ще свие вътрешното потребление.

Банката влоши и очакванията си за развитието на руската икономика заради поевтиняването на петрола и икономическите санкции на ЕС и САЩ. ЕБВР прогнозира намаление на БВП на Русия с 4.8 процента тази година, докато през септември 2014 г. очакваше свиване от 0.2 процента.

По-лоша е и прогнозата за Сърбия. Очаква се икономиката на страната да нарасне едва с 0.5% през 2015 г. За сравнение прогнозите през есента бяха икономическият растеж да е 2 на сто. Според ЕБВР увеличаването на БВП ще бъде подпомогнато от започването на нова програма на Международния валутен фонд през пролетта. Тя ще е гарант за фискалната дисциплина в страната. От друга страна, вътрешното потребление ще бъде потиснато от очакваните ограничителни бюджетни мерки.

Без промяна остават очакванията за увеличението на БВП на най-голямата икономика на Балканите – румънската. Растежът там през 2015 г. ще е 2.8 на сто, смятат от ЕБВР. ЕБВР обяви малко по-добра прогноза за Македония, която е сред основните търговски партньори на България. Очаква се икономиката на страната да нарасне с 3.5 на сто при 3% ръст, обявен в прогнозата от есента на 2014 г./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *