Европейската банка понижи очакванията си за икономическия ни растеж

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си за икономическия растеж на България. Очакванията са за повишение от 0.8%докато есенната прогноза на банката бе за увеличаване на брутния вътрешен продукт с 2 на сто.

Новата негативна прогноза се мотивира със забавеното решение на проблема с банковата криза, вследствие но което се очаква свиване на кредитния пазар през 2015 г. Допълнително свиване на вътрешното потребление се очаква от ЕБВР и заради блокирането на проекта за газопровода „Южен поток“

Миналата седмица правителството оповести средносрочната си бюджетна прогноза, която напълно съвпада с очакванията на Европейската банка.

Влошена прогноза за развитието и на руската икономика декларира днес ЕБВР. Причината е в поевтиняването на петрола и наложените от страна на САЩ и Запада икономически санкции на Русия заради ролята й в украинската криза. Очакваното намаление на БВП на Русия е с 4.8 процента, а през есента прогнозата бе за свиване от 0.2 процента. Очакванията на Москва бяха икономиката й да се свие с 0.8 на сто през 2015 година, въпреки че министърът на финансите на Русия Антон Силуанов да заяви, че БВП може да се свие с над 4% заради срива в цените на петрола.

Поевтиняването на петрола ще се отрази негативно и върху икономиките на други страни износителни като Азербайджан и Казахстан, посочват още от ЕБВР. Още по-мрачни са и прогнозите за Украйна. Ако есенната прогноза за свиване на украинската икономика бе с 3 процента, сега очакванията са за 5 на сто.

Негативни са и очакванията на банката за Сърбия. Очаква се икономически растеж от едва 0.5% през тази година, докато през септември прогнозата бе за ръст от 2 на сто. Въпреки това експертите на ЕБВР смятат, че брутният вътрешен продукт на западната ни съседка ще нарасне заради старта на нова програма на Международния валутен фонд тази пролет. Тази програма ще гарантира фискалната дисциплина в Сърбия, като същевременно обаче вътрешното потребление ще бъде потиснато вследствие на очакваните рестриктивни бюджетни мерки.

Малко по-добра е обявената от ЕБВР прогноза за икономиката на Македония, която е се нарежда сред основните търговски партньори на България. Очакванията са за увеличение от 3.5 на сто при 3% ръст, предвиден в есенната прогноза за страната. Не са променени предвидените увеличения на БВП на Румъния, която има най-голямата икономика на Балканите. Там прогнозата за растеж през тази година е в рамките на 2.8 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *