Евразийски икономически съюз учредяват официално Русия, Беларус и Казахстан

Висшият Евразийски икономически съюз ще бъде официално учреден в четвъртък, 29 май, на церемония в Астана, Казахстан, съобщи РИА Новости, цитирайки официално прессъобщение на Кремъл. По време на учредителното заседание, лидерите на Русия, Беларус и Казахстан ще подпишат Договора за евразийския икономически съюз. Намеренията са той да влезе в сила на 1 януари 2015 г.

Създаването на Евразийския икономически съюз ще постави страните членки на едно по-високо ниво на интеграция, се казва още в съобщението от Кремъл. Русия, Казахстан и Беларус ще се договорят да гарантират свободно преминаване на стоки, капитали, услуги и работна сила. Според бъдещия договор, страните-членки ще трябва да упражняват съгласувана политика в ключови икономически отрасли, сред които са енергетиката, транспорта, промишлеността и селското стопанство.

С подписването на договора в четвъртък се оформя най-големият пазар в пространството на ОНД, който включва 170 милиона души. Очаква се Евразийският икономически съюз да стане нов мощен център на икономическото развитие.

Прогнозите са по време на преговорите да бъдат обсъдени и практическите страни във функционирането на Единното икономическо пространство и Митническия съюз.
Сред въпросите за обсъждане ще са бъдещото разширение на Евразийския съюз и интеграцията на нови страни-членки, сред които и Армения. На дневен ред ще бъде поставено и създаването на „пътна карта” за синхронизиране на киргизкото законодателство към нормативната база на новия Евразийски икономически съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *