Милиард и половина паунда ще струва на Шотландия отделянето й от Великобритания

Най-малко 1,5 милиарда британски лири стерлинги ще струва на Шотландия намерението й да получи независимост от Великобритания. В това число влизат разходите за създаване на държавни органи, пресмятат експерти на британското финансово министерство, цитирани от Reuters. Те са получили данните на база изчисления на разходите, според който сумата е около един процент от брутния вътрешен продукт.

Хората в Шотландия ще гласуват в референдум на 18 септември да се сложи край на 307-годишния съюз с Англия и страната да се отдели от останалите в Обединеното кралство. Всеки трети смята да гласува за отделянето на Шотландия, показват данните в проведено преди две седмици проучване на „Herald Scotland”. 54 на сто декларират, че ще гласуват за оставането на страната в Обединеното кралство.

От британското финансово министерство многократно подчертават, че шотландците ще бъдат силно притиснати финансово, вследствие на своята независимост. Министрите в Шотландия възнамеряват да създадат 180 държавни ведомства. Всеки нов държавен орган от своя страна ще генерира разходи от порядъка на 15 млн. паунда, съобщава британското финансово министерство. Оттам днес изтъкнаха, че разходите на Шотландия по формиране на новите държавни органи може да нараснат над два пъти, ако се вземат предвид изследвания на “London School of Economics”.

„Шотландското правителство се опитва да напусне Обединеното кралство, но не съобщава на данъкоплатците колко скъпо ще излезе независимостта на страната”, коментира британският заместник-министър на финансите Дани Алекзандър.

Този анализ е грешен и подвеждащ, контрираха от правителството на Шотландия с мотива, че повечето държавни органи вече са създадени и успешно работят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *