Чести пътувания зад граница привличат данъчните за ревизия

10 критерияза граждании 10 за фирми,достатъчниНАП да почнепроверка

Често пазаруване на скъпи бижута или пътувания в чужбина и шопинг на луксозни стоки там могат да докарат данъчните на проверка. При условие обаче, че пред тях са декларирани доходи, които не позволяват подобен начин на живот.

Същото условие важи и ако се правят вноски на лизинг за скъп автомобил, а са обявени доходи около средните, ако работодатели посочват пред данъчните в справките си, че са превели солидни суми, но получателят не ги е обвил в данъчната си декларация или пък едноличен търговец обявява загуба вече трета година, а държи скъп офис в центъра на голям град.

Понякога проверката може да се направи и след посещение в банка или обменно бюро, особено ако го правите често, без това да е свързано пряко с работата ви.

Ако при проверката данъчните установят разминаване между доходите и разходите, ще последва и ревизия.

Над 80 са критериите, по коитоданъчните правятселекция нарисковиданъкоплатци

Кога гражданин може да бъде проверен?

1.Ако в НАП има сведения, че е получил определени доходи, но той не ги декларира. Източник са служебните данни от работодателите, които те пред заплаха от солидни глоби предоставят на данъчните.

2.Ако няма легален източник на доходи, а пътува често в чужбина и на връщане декларира скъпи покупки. Данните за това се получават регулярно от всички ГКПП-та, през които се напуска страната.

3.Ако много често в данъчните декларации човекът е посочил заеми от роднина или приятел. В случай, че те се окажат също нередовни пред данъчните или пък живеят в чужбина -директно сепоръчва ревизия

Опитът на данъчните показва, че в 80% от тези случаи заемът се оказва просто алиби.

4.Ако често е късметлия, който не просто играе тото, лотарии, телевизионни игри и други, а редовно печели. По правилата всеки, който изплаща печалба от такива игри, прави това по банков път. Банките пък са длъжни да докладват за всеки съмнителен трансфер, а честият превод на малки суми, но редовно или на по-големи суми към един и същи получател, са съмнителни.

5.Ако плаща лизингови вноски за автомобили, месечният размер на които стига до 80% от официално декларираните доходи, също следва проверка. Лизинговите къщи са задължени да докладват в НАП такива случаи, както и да правят проверки по сигнал.

6.Ако непрекъснато превежда или получава пари от и към чужбина без задоволително обяснение, банките или финансовите институции, през които минават тези преводи,също са длъжнида подадатсигнал,а данъчните да проверят основанията за превода и източника на парите.

7.Ако непрекъснато влага в имоти, част от които продава периодично, също ще влезе в полезрението на данъчните. Данни за чести сделки от един и същи човек е задължена да подаде Агенцията по вписванията.

8.Застрахователните компании също подават информация, ако издават полици за голямо имущество, което принадлежи на един и същи човек или на свързани лица. Има специални указания, според които за съмнителен клиент минава всеки, който иска застраховка за имот, който е неприсъщ по размер за общото му състояние, или пък сключва повече от една застраховка в един и същи ден за суми, близки до 30 000 лв., с различни титуляри, но с родствена връзка.

9.Всички пощенски служителиса инструктиранида докладват,ако клиенти

правят многопреводи- например по 7-8 на месец, но не към един получател, а към различни. Или обратното – клиент получава от различни наредители много често суми.

10.Задължителна проверка ще има и ако някой, който е подавал регулярно данъчна декларация, спре да го прави изведнъж, не отговаря на посочените от него последен адрес и телефон.

Кога фирмите стават съмнителни за данъчните?

1.Ако държат скъп и голям офис, а няколко поредни години са на загуба или на минимална печалба. Приема се, чепри финансовстрес компаниитесвиват разходите

Тъй като често договорите за наем не се регистрират официално, данъчните правят проверки в обектите на място и отбелязват адреса в досието на компанията.

2.Ако работят в една от сферите, определени от данъчните като рискови – строителство, туризъм, търговия със стоки с висока стойност, брокерски агенции и др. Всяка година към тях се добавят нови рискови сфери, а други, в които регулациите или промени в режима намаляват риска от укриване на обороти.

3.Акодекларират многооборот от вносили износ, а всъщото временямат склади договорисъс спедиторски компании. Като предварителна мярка данъчните могат да поискат да се предостави документация за “пътя на стоката” и за начина ѝ на съхранение, за да установят дали не става дума за укриване или контрабанда.

4.Когато компанията работи на загуба, а нейните собственици обявяват високи доходи. Единственият случай, при който това по правилата на данъчните е допустимо, е когато собственикът продаде дяловете си и обяви прихода като лична печалба. Всички останали случаи будят подозрение, като най-тежката хипотеза е, че собствениците източват фирмата и ще обявят фалит.

5.Когато компания работи предимно с оборотни заеми и без офиси. Тогава ще се направи допитване до банките, които имат подробни кредитни досиета, за да бъде установено дали наистина клиентите им нямат финансови средства като собствен капитал. Причината е, че наличието на собствени пари, а не заеми се приема като гаранция, че бизнесменът е по-отговорен.

6.Ако компанията няма големи приходи, на нула е или работи на загуба, но непрекъснато обновява автомобилите си – чрез покупка или лизинг. В тези случаи собственикът ще бъде попитан официално да докаже пред данъчните как плаща големите вноски.

7.Ако компаниятаправи многосделки с многопосредници,повечето от които не се налагат от характера на дейността. Логиката е, че така с много кухи сделки и фирма бушон се надува балон за ДДС и се източва под формата на данъчен кредит.

8.Ако малка компания има много банкови сметки и непрекъснато ги закрива и открива нови. Логиката е, че така се губи контрол от съответните институции върху актуалното финансово състояние на компанията, а може да става дума и за пране на пари.

9.Фирми, които имат каквито и да е отношения с офшорни зони. Логиката е, че с такива сделки не само официално се пести от данъци,но и се укривати обороти

След приемането на закона за офшорките вече и данъчните ще следят да няма нерегламентирано навлизане на офшорни и свързани с тях компании в “забранени зони”.

10.Ако фирмата непрекъснато получава или изпраща ценни пратки или парични преводи, като това често движение на активи е неприсъщо за нейната дейност.

Чести пътувания в чужбина при декларирани доходи около средните могат да докарат данъчните на проверка.

Преценяват и по предметна дейност и професияОсвен тези общи критерии има и много специфични, които зависят от предмета на дейност на компанията, от професията на гражданина. Важното е, че наличието на един или повече от изброените критерии не означава задължително разпореждането на данъчна ревизия.

Най-напред се извършва проверка, която може да стане и без да се уведомява съмнителният данъкоплатец – например, ако се установи, че той има имот, който отдава под наем в друга община и с тези доходи плаща лизинг на колата си, за него не следва нищо.

Ако обаче съмненията се потвърдят, тогава се извършва проверка. При нея гражданинът или фирмата ще получат известие за това, както и право да представят пред данъчните всякакви документи, които доказват легалността на приходите им. Ако се установят разлики за над 10 000 лв., които нямат обяснение, следва ревизия.
Преценяват и по предмет на дейност и професия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *