Евро/долар удари 6-месечен връх

Източник: Getty Images / Guliver

Доларът беше слаб срещу йената и остана близо до 6-месечното дъно срещу еврото по време на азиатската търговия, докато инвеститорите изчакват стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, за да добият представа за бъдещата му политика.

Спекулациите, че ФЕД е на път да започне да намалява стимулите от 85 милиарда долара на месец под формата на покупки на активи още през септември са по принцип положителни за долара, тъй като това повишава доходността по американските държавни облигации. Това обаче оказва натиск върху акциите и увеличава търсенето на считаните за валути убежища йена и швейцарски франк.

Долар/йена е на 97.27 след едноседмично дъно вчера на 96.88. Долар/швейцарски франк е на 0.9164 при дъно във вторник от 0.9145, което е най-ниска стойност след 13 юни. Еврото се търгува на 1.3423 срещу зелените пари след растеж вчера до 6-месечен връх от 1.3452, когато премията на доходността на 10-годишните американски книжа спрямо германските държавни облигации се стесни. Доходността по американските 10-годишни облигации е 2.81% и се отдалечи от 2-годишния връх на 2.90% достигнат в понеделник. Тогава инвеститорите калкулираха очакванията, че стенограмата на ФЕД ще сигнализира за намаление на стимулите.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода поохлади ентусиазма спрямо йената, заявявайки днес в интервю пред ежедневника „Майничи”, че няма да се поколебае да осигури нови монетарни стимули ако рисковете от планираните данъци върху продажбите или външните икономики нараснат.

Междувременно новозеландския долар остава под натиск и слезе на 0.7935 срещу американския си съименник. Вчера той се обезцени с 1% след съобщението на местната централна банка, че въвежда ограничения върху заемите за жилища и счита валутата за надценена. Австралийският долар също пада и е на 0.9034 срещу зелените пари.

Рисковете за нови спадове на златото силно намаляха

Златото реверсира първоначалните загуби и започна да расте по време на азиатската сесия, а дилърите очакват повече яснота от стенограмата на Федералния резерв и по-точно дали централната банка ще започне да намалява стимулите през следващия месец.

Настроенията спрямо благородния метал изглеждат по-позитивни сега в сравнение с началото на годината, тъй като мнозина считат, че най-лошото е минало и започнаха да изливат средства отново във фондовете за търговия със злато. Тази година метала загуби 1/5 от стойността си заради опасенията за стимули и отлива на средства от фондовете за търговия. Цената падна до 3-годишно дъно от 1180.71 долара през юни, но след това се възстанови с около 200 долара. Днес тя е 1368 долара за тройунция и е близо до 2-месечния връх.

Търгуващите са по-склонни да добавят нови експозиции в златото заради последното му покачване, слабостта на долара и силното потребителско търсене от Китай. Това кара мнозина да предполагат, че натиска върху златото е вече силно ограничен. Покачването на цената изглежда по-стабилно и съвпада с реверсията в отлива на средства от фондовете за търговия. В същото време покупките от Китай остават силни. Прогнозите са, че търсенето от Китай и Индия ще достигне и в двете държави 1000 тона през тази година. Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust отчете през 2013 отлив на 400 тона. През последните две седмици обаче входящите потоци се увеличават.

Пазарите очакват оповестяването днес на стенограмата на ФЕД от заседанието през юли и да добият представа за времето, когато стимулите ще бъдат намалени. Централната банка заяви, че ще редуцира покупките на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец още тази година ако икономиката се възстановява според очакванията. Сред представителите на ФЕД обаче няма консенсус дали това трябва да стане през септември каквито са очакванията на пазарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *