Евроинс ще придобие бизнеса на Интерамерикан

Лятото на 2013 г. се оказа горещо за пазара на сливания и придобивания във финансовия сектор. След като германската BayernLB реши да продаде „МКБ Юнионбанк“ на ПИБ, сега друга европейска компания се разделя с българската си собственост.

След няколко месечни разговори и известно умуване всеки момент се очаква холандската финансова група Achmea да продаде застрахователния си бизнес в страната – „Интерамерикан“, на местния си конкурент – „Евроинс“. Сделката няма да предизвика сериозно разместване на пазара, но е сигнал за нуждата от консолидация на него.

И ако при банковата сделка причината беше нуждата от средства на германския собственик, при застрахователната такова основание липсва. Вероятно липсата на ръст на местния пазар го прави неатрактивен за чужди инвеститори. Бизнесът на „Интерамерикан“ значително се сви последни години като премиен приход, а дружествата му трупаха съществени загуби (виж таблиците).

Кой, кого, как и кога купува

Според три независими източника на „Капитал“ сделката се очаква да бъде финализирана съвсем скоро и представлява продажбата на общо застрахователния и животозастрахователния бизнес на „Интерамерикан“ в страната.

До редакционното приключване на броя нито продавачът и консултантът му Deloitte, нито купувачът бяха открити за коментар.

Доказателство за плана на сегашния собственик може да бъде открито в междинните финансови отчети за второто тримесечие на 2013 г. Там Achmea посочва, че вече спокойно може да определи „Интерамерикан България“ ЗАЕД и „Интерамерикан България Животозастраховане“ ЕАД като активи за продажба, т.е. готови да бъдат продадени. Тя допълва, че във връзка със стратегията си за международните й инвестиции компанията обмисля различни начини да се оттегли от българския застрахователен пазар – или чрез продажба на самите дъщерни дружества, или чрез продажбата на застрахователния им портфейл. Achmea уточнява, че в момента води преговори с няколко заинтересувани страни, изявили интерес да придобият портфолиото й в България, като „дискусиите и одобрението им от съответните регулатори следва да приключат до декември 2013 г.“, пише в отчета на холандската компания.

По информация на „Капитал“ Achmea е преговаряла с два основни кандидата – групата на „Евроинс“, част от „Еврохолд България“, и финансовата група около Тексимбанк. Интерес е проявил и трети кандидат с арабски произход, но той не е подал оферта. Основна част от преговорите са се водили през пролетта на тази година, след което смяна във висшето ръководство на Achmea леко забави финалното решение по сделката. То става факт през юли, когато вече според два независими източника Achmea е решила да продаде бизнеса си в страната на застрахователната група на „Евроинс“. Продажбата ще включва не акциите, а само бизнеса на „Интерамерикан“ без двете му лицензии за общо застраховане и за животозастраховане. Групата на „Евроинс“ вече има и двете, след като в началото на август прелецензира здравния си фонд в животозастраховател, както изискваше законът.

Ефектите от сделката

Самата сделка няма да доведе до сериозно разместване на застрахователния пазар в България. Общият застраховател на „Евроинс“ би следвало да се придвижи от девета на седма позиция по пазарен дял според последните секторни статистически данни на Комисията за финансов надзор към края на юни 2013 г. Все още е рано да се каже какъв пазарен дял ще има групата на пазара на животозастраховане заради скорошното прелицензиране на здравните фондове. Със сигурност обаче сделката няма да има съществен ефект, тъй като животозастрахователното дружество на „Интерамерикан“ има едва 0.6% от пазара в края на юни.

Тя обаче е поредната за застрахователната група на „Еврохолд“, която през миналата година прибави към портфейла си здравния фонд „Юнайтед – Здравно осигуряване“, което наскоро се вля в „Евроинс – Здравно осигуряване“. Преди кризата холдингът се разрасна активно и в региона, като има застрахователни поделения в Румъния и Македония, както и дял в сръбски застраховател.

Колкото до самата Achmea, основният й застрахователен бизнес е в Холандия, но компанията присъства на няколко чужди пазара. Част от тях тя определя като ключови за бизнеса си и това са Гърция, Турция и Русия. А друга част като България, Румъния и Словакия – като не толкова ключови. Всъщност в началото на 2013 г. Achmea сключи споразумение да продаде бизнеса си в Румъния на друга холандска застрахователна група – Aegon. Финализирането и на тази сделка се очаква да е в края на тази година.

Така след 15 години присъствие в България първият основан „на зелено“ застраховател с чужд капитал в страната се оттегля. А бизнесът му се поема от местна компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *