Евроексперти почват проверка на предприятията ни за месо и мляко

Нашите фирми няма да могат да търгуват с държавите членки на ЕС, ако не получат одобрение

08.01.2007

Днес изтича срокът за подаване на документи на предприятията, които ще кандидатстват за одобрение да търгуват със страните членки на ЕС с месни и млечни продукти.

От 9 до 15 януари всички млекопраработвателни и месопреработвателни предприятия, които кандидатстват за одобрение, ще бъдат проверени от българските ветеринарни власти, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

От 22 януари до 2 февруари одобрените предприятия ще бъдат инспектирани и от мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС (FVO), информира агенция БГНЕС.

Службата ще провери прилагането на законодателството на съюза от производителите на месни и млечни продукти и съответния контрол на НВМС.

От 15 до 26 януари с втора мисия евроекпертите ще направят оценка за прилагане на системата за граничен контрол при вноса и транзита на продукти от животински произход и живи животни.

Мисията ще провери складови бази, митнически складове, одобрени предприятия за износ в страните членки на ЕС и неодобрени до този момент.

Експертите от ЕК ще инспектират и проследяемостта на наличните суровини, внесени до 1 януари 2007 г. от трети страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *