Цената на петрола отново поема нагоре

Цената на петрола възстанови част от изгубеното през миналата седмица и след силното си понижение стартира седмицата с посока нагоре.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през февруари добавиха 0.55 долара към стойността си по време на европейската борсова сесия, като към момента барел суров петрол се търгува на нива от 56.85 долара.

Понижението в цената на суровината през изминалата седмица се инициира от по-голямото от очакванията повишение в запасите на дестилирани горива и бензин, както и от топлото за сезона време в САЩ.

През изминалата седмица петролът поевтиня с близо 8%, като регистрира най-голямото си седмично понижение от април 2005 г. насам.

Анализатори определят наблюдавания ръст в цената на суровината като корекция след силния спад, както и от очакванията за по-нататъшни ответни действия от страна на ОПЕК.

Страните от картела, които намалиха производството си с 1.2 млн. барела през октомври, се споразумяха през изминалата година за ново производствено съкращение в размер на 500 000 барела, което ще стане ефективно от 1 февруари.

По-нататъшното движение в цената на петрола ще продължи да зависи от времето в САЩ, като при евентуално застудяване през втората половина на месеца може да се очаква и по-нататъшно поскъпване на суровината.

Допълнително върху цената ще повлияят данните за запасите на петрол в най-големия му световен потребител за изминалата седмица, които ще бъдат оповестени в средата на седмицата.

Много от пазарните участници определят силното поевтиняване на петрола от миналата седмица като прекомерно и купуват фючърсни контракти в очакване цената на “черното злато” отново да се върне над 60 долара за барел.

На фона на поскъпването на петрола повишение регистрираха и цените на останалите петролни продукти.

Фючърсите на отоплителното гориво добавиха 1.35 цента към стойността си до ниво от 1.5793 долара за галон, докато тези на природния газ се повишиха с 22.8 цента до 6.41 долара за ММBtu с доставка през февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *