Евроексперти ще инспектират бюджета на Гърция

 
 
 

 

 

Експерти от Европейския съюз пристигат в Атина, за да инспектират изпълнението на гръцкия бюджет. Гърция очаква да получи третия транш от заема в размер на 9 милиарда евро, за което се очаква да бъдат наложени нови строги мерки на икономии.
Синдикатите вече обявиха нова обща стачка срещу масовите уволнения,орязването на заплатите и пенсиите. Левите партии организират днес протестни демонстрации в Атина и градовете с висока безработица.
Европейските експерти идват в Атина, след като преди тях там бяха представители на Европейската статистическа служба, за да преразгледат статистическите данни за бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция. Очаква се ревизираните от тях данни да бъдат значително завишени спрямо предварително заложените от кабинета разчети. Очаква се Евростат да обяви данните днес.
Наблюдатели в Атина се опасяват, че европейските инспектори може да объркат плановете на кабинета, изготвени на базата на подписания меморандум с ЕС и МВФ за пакета от заеми, като не изключват Гърция да подпише нов меморандум с МВФ и ЕС за след 2013 г.
Гърция изпадна в дълбока дългова криза, която заплашваше да я доведе до фалит през май. За да й помогнат да избегне този риск, МВФ и страните от еврозоната предложиха спасителен пакет от 110 милиарда евро кредити, чийто падеж изтича през 2013 г. В замяна на това гръцкото правителство се задължи да приложи мерки за строги икономии и да осъществи редица радикални структурни промени в раздутия си държавен сектор.
Междувременно  председателят на германския институт за икономически изследвания ИФО Ханс Вернер Зин заяви, че Гърция ще трябва да преструктурира своя дълг, тъй като тежестта от погасителните вноски ще бъде непосилна за нея в дългосрочен план.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *