Политическата криза в Италия отстъпи пред бюджета

Политическата криза в Италия е в „замразено“ състояние, след като президентът Джорджо Наполитано посъветва политическите сили първо да бъде приет бюджета на страната за 2011 г. и след това да се пристъпи към решаването й.
Парламентът започва дебатите по бюджета във вторник, а в Камарата на депутатите бе внесено предложение за вот на недоверие към правителството от демократите и партията „Италия на ценностите“. Премиерът Силвио Берлускони предпочита гласуването да се проведе в Сената, където е по-сигурен в мнозинството.
Сложното положение на италианската политическа сцена наподобява ситуацията от 1994 г., когато бе решено първо да се приеме бюджета и след това да се търси изход от политическата криза. Тогава Берлускони подаде оставка, след вот на недоверие, поискан от коалиционния му партньор от Северната Лига Умберто Боси. Сформирано бе експертното правителство на Ламберто Дини.
Сега Берлускони не може да разчита на мнозинство в Камарата на депутатите след отцеплението на Джанфранко Фини с неговата партия „Бъдеще и свобода“ от управляващата „Народ на свободата“. Очаква се неговите министри да излязат от правителството. Самият Фини поиска от Берлускони да подаде оставка. Същото го съветват и християндемократите, за да не се стига до предсрочни избори.
Междувременно политическите формации „Бъдеще и свобода“, „Съюз за Италия“ и християндемократите също правят опит за създаване на нов полюс на влияние.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *