Еврокомисията иска да премахне винетките

Европейската комисия работи по нова директива, която на практика ще премахне винетните стикери на територията на Европейския съюз. Това са обявили двама представители на европейските институции пред Reuters.

Идеята е да се въведе обща за съюза система, с която да се плаща за изминато разстояние, а по-големите замърсители да плащат повече.Целта е от една страна да има общи принципи за пътните такси за леки коли и автобуси, пътуващи на дълги разстояния, които да са справедливи за всички. От друга – да се намали т.нар. въглероден отпечатък в транспорта.

Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA), където членуват най-големите компании при тежкотоварните камиони, заяви, че подкрепя разбиването на пътните такси според емисиите на въглероден диоксид, стига те да стимулират ниски емисии в реални условия на използване на колите и ако между различните марки се води честна конкуренция.

„Каквито и да било пътни такси, които не взимат предвид реалните емисии или цялостната комбинация (гуми, тегло и аеродинамика), ще намалят оптималното използване на транспортния ни парк“, се казва в позицията на ACEA.

Експертите са на мнение, че промяната ще принуди транспортните фирми да бъдат по-ефективни в работата си и да сменят автопарка си по-често.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *