Избухва ценова война в облачните услуги

Технологичните гиганти Microsoft, Amazon и Google са готови да започнат ценова война в сектора на облачните услуги. Ако по-рано войната се водеше в сегмента на виртуалните машини, сега ще падат цените на хранилищата и базите данни.

Анализатори очакват ценовата война да продължи в следващите 18 месеца. През последната година тарифите за използване на хранилища за данни са намалели средно с 14%, отбелязва 451 Research. За сравнение, цените на виртуалните машини са паднали за същия период само с 5%.

Рязкото понижаване на хранилищата за данни започна през третото тримесечие на 2016 г., като най-напред поевтиняха услугите на IBM SoftLayer, а впоследствие цените свалиха Amazon, Google и накрая Microsoft. Следващото поле на ценова война ще станат базите данни, смята 451 Research.

Очертава се първата голяма ценова война отвъд пределите на облачните изчисления, което показва, че хранилищата за данни стават „мейнстрийм” сегмент, коментира 451 Research. Но въпреки, че виртуалните машини отдавна станаха жертви на ценовата война, те продължават да бъдат рентабилни с доходност около 30%.

Според изследователската компания Cloud Spectator, най-добрият облачен доставчик в САЩ по съотношение цена-качество в сегмента IaaS (инфраструктура като услуга) е 1&1. Ако тя бъде оценена със 100 точки, след нея ще се наредят Google с 48 точки, Microsoft – с 27 точки и Amazon – с 24, сочи експертният анализ.

През 2017 г. се наблюдава значително разминаване между цена, производителност и надеждност на IaaS инфраструктурата при големите доставчици. Повече от всякога корпоративните клиенти рискуват да надплатят значително при избора на облачен продукт и доставчик, коментира Cloud Spectator.

Драстичното намаляване на цените на едни или други услуги не е рядко явление при облачните доставчици, информира technews.bg. Така например, в началото на април Microsoft свали рязко тарифите за своите виртуални сървъри L-Series, които се явяват част от облака Azure – използването на машини с 5,6 TB SSD поевтиня с 60-69%. Microsoft призна, че иска да приравни цените си до тези на лидера Amazon.

Голяма ценова война в облачния бизнес се разрази и през февруари 2014 г. Тогава Amazon свали цените на стандартното хранилище Amazon Simple Storage Service с 6-22%, в зависимост от обема, а на Amazon Elastic Block Store – с цели 50%. Веднага след това Microsoft намали цените на дисковото пространство за BLOB обекти с до 28% и освен това направи по-достъпни с 50% транзакциите с хранилища.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *