Европа готова да даде повече пари за “Козлодуй”

По-големи компенсации за затварянето на III и IV блок може да се обсъждат, но е и изключено да се стигне до ново пускане на АЕЦ „Козлодуй“. Това заявиха от службата на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс пред БТА. Коментарът е по повод приетия вчера от кабинета екшън план за спасяване на централата. Той бе представен от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. По едно мероприятие за централата всеки месец предвижда програмата. Те ще се провеждат в София и Брюксел с участието на държавните институции, на представители на страните от региона и с европейските институции.

Сега за затварянето на двата блока компенсациите са около 550 млн. евро. Страната ни ще се опита да получи поне 1 милиард евро, коментира по-рано министър Овчаров. По-добре България да не отваря този случай. Това ще подаде лош сигнал на инвеститорите, на гражданите на Европейския съюз, коментира комисар Пиебалгс.

Все още не е избран консултант, който да лобира в Брюксел за повторното отваряне на III и IV блок, допълни министърът. Той уточни, че не е обявявана обществена поръчка за избора на консултант, защото сумата, която ще се изхарчи за неговите услуги, е под 10 хил. лв., колкото е прагът в закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *