Европа ни дава жълт картон за застраховка

граничният контрол може да остане заради дупките в “Гражданска отговорност”

Граничният контрол на българските коли за наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ има опасност да се запази и след влизането ни в ЕС. Има риск да минаваме границата по-бавно от другите членове на ЕС, да преглеждат щателно всичките ни документи. Причините за това са две – големият брой на шофьорите без „Гражданска отговорност“ и малкото пари в Гаранционния фонд, казаха от бранша за „Стандарт“.

По проблемите с „Гражданска отговорност“ се очаква да има критики и в редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната. Вероятно това ще бъде една от жълтите точки в доклада. Това ще бъде знак за България, че са необходими допълнителни усилия, за да достигнем европейските изисквания.

С влизането ни в ЕС с „Гражданска отговорност“ ще може да се шофира във всички страни членки.

Застраховката „Зелена карта“ ще се купува само при пътуване извън Общността. Но Европейската комисия трябва да бъде убедена, че основната част от

–––––––––––––––––––––––––––

българските шофьори имат застраховка

–––––––––––––––––––––––––––

Освен това в България трябва да има институция, която да плати на пострадалите, ако някой без застраховка причини катастрофа в страна от ЕС. Това е задачата на Гаранционния фонд.

Една от целите за отпадане на минималните цени на застраховката от 2006 г. беше повече хора да имат възможност да си купят „Гражданска отговорност“. Цените действително паднаха и застраховка вече имат над 60% от колите, но все още не са покрити европейските изисквания. Европейската комисия настоява поне 90% от българските шофьори да имат застраховка, за да могат безпроблемно да пътуват в страните от ЕС. За да отпадне граничният контрол в рамките на ЕС за наличие на „Гражданска отговорност“ от българските шофьори, трябва да се подпише споразумение между Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и Съвета на бюрата със седалище в Лондон. Съветът е отговорен за дейността на всички национални бюра и следи за прилагането на европейските директиви. Съветът на бюрата работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия. Но преди около месец съветът не подкрепи подписването на такова споразумение с България. Единственият шанс това да бъде направено преди 2007 г. е по време на Генералната асамблея на националните бюра, която ще се проведе в България в началото на юни. Затова до излизането на доклада на Европейската комисия през май проблемите едва ли ще са намерили решение.

За да отговорим на изискванията на ЕС, се работи в няколко направления. Първото е смяна на старите номера на колите. Акцията доведе до огромни опашки от нервни собственици на стари автомобили. С нея се цели колите, които не се карат от години, а са само купчина желязо зад блока, да бъдат отписани от регистъра на КАТ. Така ще падне броят на колите без застраховка.

Колите с „Гражданска отговорност“ едва ли скоро ще достигнат 90% от автомобилите в страната. Затова Комисията за финансов надзор предложи на Европейската комисия да се промени начинът за пресмятане на съотношението. Идеята е да се гледа

–––––––––––––––––––––––––––

какъв процент от колите, участвали в катастрофа

–––––––––––––––––––––––––––

са застраховани. Така ще се доближим до изискванията на Европа, защото повечето автомобили, които активно се карат и участват в катастрофи, имат застраховки. Но все още няма отговор от ЕК дали приема методиката. Едно от изискванията на ЕК е да се увеличат и финансовите възможности на Гаранционния фонд. Това донякъде може да компенсира по-големия брой на шофьорите без застраховка. Сега във фонда има около 4 млн. евро. А ЕК очаква фондът да може да изплаща огромни обезщетения за много пострадали, например при верижна катастрофа. В някои държави от ЕС като Франция няма граница за колко милиона евро може да бъде оценен един човешки живот. Затова фондът спешно трябва да направи презастрахователна програма, която да покрива безлимитна отговорност. Вероятно ще се увеличат и вноските на застрахователите във фонда.

Оказва се, че няма да ни пуснат в Европа, без да носим отговорност за действията си на пътя. Тъй като „Гражданска отговорност“ ще важи за целия ЕС, цената значително ще скочи. С колко никой не може да прогнозира, защото конкуренцията е жестока. С поскъпването все повече хора ще се опитат ненаказано да спестят някой лев и да не си купят застраховка. Но така те натоварват честните шофьори, които плащат вместо тях чрез вноските на застрахователите в Гаранционния фонд. Хората без застраховка с всеки изминал ден носят и по-голям риск на гърба си. Очаква се скоро да влезе в сила нова директива на ЕС. Според нея, ако човек без застраховка удари французин в България, Гаранционният фонд може да плати обезщетение от няколко милиона евро по законите на Франция. Но след това фондът ще си търси парите от виновния шофьор, който ще трябва да плаща цял живот.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *