Румъния ни изпревари по заплати

Германците взимат 20 пъти повече от нас, само в Беларус и Молдова са по-бедни

Истинска революция в доходите ни трябва да се случи, за да се доближим дори до най-бедните страни в ЕС. Заплатите у нас са далеч под тези в най-бедните европейски страни. Вече можем да се сравняваме само с Беларус и Молдова и Китай, сочат последните данни на Федерацията на европейските работодатели. Те бяха огласени в момент, в който социалното министерство обяви, че започва да разработва стратегия за увеличаване на доходите на българина.

–––––––––––––––––––––––––––

В Румъния вземат двойно по-високи заплати от нас. Това сочат данните на федерацията на европейските работодатели, цитирани от ирландското електронно издание Finfacts. България е на 46-о място от 48 страни в Европа. Пред нас е дори Албания, но за нея не е посочено с колко. Зад нас са само Беларус и Молдова. Българинът взима 20 пъти по-малко, отколкото средният германец и почти двойно по-малко от един румънец. По-високи доходи има дори Сърбия.

Статистиката измерва само официалните доходи в частния сектор. Това е едно от обясненията за незавидното място в класацията. Публичен факт е, че в частните фирми рядко се декларират истинските заплати. Затова от години се отчита, че заплатите в частната сфера са с около 50 лева по-ниски, отколкото в бюджетната. Това оправдание обаче едва ли може да ни придвижи с повече от 1-2 места напред. Най-големи брутни заплати вземат в Дания – около 27 пъти повече, отколкото ние. Но не там са най-богати. Когато се сметнат чистите пари, излиза, че най-охолно живеят в Люксембург. Следват Дания, Швейцария, Холандия и Норвегия. България не е включена в тази класация, но само в 2 страни брутната заплата се разминава драстично с реалната. Исландия е 10-а по брутна заплата и 17-а по чиста. Обратното е в Италия. Тя е на 14-о място по брутна заплата, но ниските данъци я изтикват на 7-мо място по покупателна способност на населението. Шокиращо е сравнението ни с останалите страни от Източна Европа. В Словения вземат 7 пъти повече, в Хърватско – 5. Най-бедните в Европа – Литва и Латвия, пак са 2 пъти по-добре от нас. Далеч напред са се откъснали и руснаците, дадени само за пример в класацията. Те получават 60% повече от българите. Мястото ни е точно до Китай, от който все се оплакваме, че ни залива с евтини стоки. Всъщност средният китаец взема само 3 евро седмично по-малко от българина. Малко утешение е, че все още сме мъничко по-добре от индийците. Трагично е мястото ни в класацията на минималните заплати, които получават огромен процент от работниците. Там сме четвърти отзад напред, изпреварвайки Русия, Молдова и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *