Европа ни похвали за земеделието

Ветеринари и полицаи ще затварят нередовни кланици и мандри

4 лаборатории ще изследват качествата на суровото мляко. Първата ще бъде открита в Сливен, съобщиха от аграрното ведомство. Изграждането им е финансирано по програма ФАР със 700 хиляди евро. План за подобряване на качеството на суровото мляко за периода 2006-2009 г. е изпратен за преглед в Брюксел, каза Жеко Байчев. Той посочи, че пунктовете за изкупуване на мляко в страната към момента са 3600. От понеделник ще започнат проверки за състоянието им.

Постигнат е значителен напредък в областта на земеделието. Такова е заключението на еврокомисари след партньорската проверка през миналата седмица, съобщи земеделският министър Нихат Кабил. Хората от Брюксел са проследили как върви работата в 5 сектора – създаването на Разплащателната агенция, мляко, плодове и зеленчуци, трупно месо и вино. Те са отчели, че страната ни е постигнала забележителни резултати. Няма да получим от Европа червен картон заради глава „Земеделие“, подчерта Кабил. Нова партньорска проверка се очаква между 26 и 28 февруари. Тя ще е за контрола върху качеството и безопасността на храните.

Ще правим съвместни акции с МВР в предприятията, които имат предписание за затваряне, но все още работят. Това каза шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. 208 са общо преработвателните фирми, които трябва да спрат дейността си, защото не отговарят на изискванията. Това са кланици, колбасарски и рибни цехове, мандри. Част от тях вече са затворени, но други продължават да работят.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *