Интернет гигантите обвързват бъдещето на онлайн рекламата с телефона

Американският гигант Google за пореден път показа, че рекламата в интернет има огромен потенциал що се отнася до иновативност и креативност. На щатския си сайт компанията пусна тестова версия на нова система за обвързаност между рекламодатели и потребители – чрез телефон.

До спонсорираните линкове на някои от рекламодателите може да се види малка икона, представляваща телефонен апарат. Ако потребителят се интересува от дадения сайт, той може да запише телефона си в създаденото за целта пространство, а след това връзката между него и съответната фирма се осъществява от Google посредством интернет.

За момента представители на Google, интервюирани от Wall Street Journal, не дават подробности относно тарифите или плановете за разпространение на новата услуга. Уточнява се само, че телефонните номера по никакъв начин няма да са публично откриваеми и ще бъдат изтривани след определен период от време.

Разбира се, за потребителя услугата е безплатна. За сметка на това според експерти разходите за рекламиращия ще са значителни. От американската компания Ingenio, специализирана в този тип обаждания, средната цена на разговор ще е около 10 долара за рекламодателя, но при някои категории продукти, например финансови, може да достигне и 50 долара.

„Това е между 10 и 20 пъти по-скъпо от цената на един клик“, обяснява за Wall Street Journal маркетинговият директор на Ingenio.

Към момента основният рекламен продукт, предлаган от Google, са спонсорираните линкове, които се показват на потребителя в зависимост от ключовите думи, написани при търсене. Обвързването им с телефонната услуга умножава шансовете за връзка с евентуален клиент, ето защо и цената е по-висока.

Според изследователския институт Kelsey Group новият рекламен сегмент може да генерира 3,82 млрд. долара до 2010 г. спрямо очакваните 60 млн. долара за тази година. Предвижда се най-голям интерес към услугата да имат малките фирми, които не осъществяват голям оборот по интернет, но отделят средства за реклама в справочните страници на вестниците и онлайн изданията. Като основни потребители на услугата се смятат пицариите, доставчиците на подаръци и цветя, таксиметровите компании и др.

Google извършва тестовете на новия си продукт в момент, когато прави първите си стъпки в офлайн рекламата – рекламни съобщения по радиото, телевизията и в пресата. През миналия месец търсачката обяви, че закупува медийната агенция D-Marc Broadcasting, която използва напълно автоматизирана рекламна система, подобна на тази на Google, но предназначена единствено за радиоефира.

Най-използваната търсачка обаче няма да е сама в нововъзникващия рекламен сектор, използващ гласовата връзка. Yahoo! също изпробва услуга за телефонна комуникация с клиентите, като подобни планове има и Microsoft. AOL на Time Warner пък създаде модул, който помага на потребителите да намират сайтовете, в които има обяви с телефонна връзка, а eBay определено ще завладее добри позиции в този сегмент, след като плати 2,6 млрд. долара за Skype през септември 2005 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *