Европа обузда алчността на банкерите

ЕС прие ограничения за бонусите на банкерите и дилърите, предадоха световните агенции.
Сега се очаква и финансовите министрите на страните от ЕС да подкрепят новия закон идния вторник, като се предвижда ограниченията да влязат в сила на 1 януари 2011 година,предаде БТА.След тази дата банкерите в Европа ще могат да получават в брой само до една трета от бонусите си, а останалата част ще може да бъде отсрочвана до пет години.

Голяма част от тях няма да могат да бъдат изплатени веднага, а едва след период от поне три години. Целта е банките да могатда си възвърнат част от тях, ако инвестициите не се развиват както е предвидено, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Именно заради бонусите, банкерите и дилърите поеха ненужно голям риск, инвестирайки в инструменти, който осигуриха краткосрочни печалби, но в крайна сметка се сринаха.

Най-малко 50% от общите бонуси ще бъдат плащани под формата на условен капитал, който може да бъде отнет при затруднения на банката, за да не се окаже, че данъкоплатците ще бъдат първите, които ще плащат в случай, че банката среща трудности.

Днес правителстовото одобри проект за промени в Закона за кредитните институции, който задава ограничения и за възнагражденията набългарските банкери.Освен това проектът урежда контрола върху клоновете на чужди банки и у нас и взаимодействието на БНБс други надзорни органи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *