Повече права за пътниците с кораб

Повече права за пътниците с кораб, продължават преговорите за автобусния превоз
Гражданите на ЕС, които пътуват с кораб, ще имат повече права от 2012 г., благодарение на регламента, който ЕП прие във вторник.
Новото законодателство урежда въпроси като помощ и компенсации при закъснение или анулиране на пътуване, обезщетения при злополука и помощ за пътниците с увреждания. Парламентът настоява за приемането на подобни права и за автобусните пътници, но по този въпрос преговорите с държавите членки ще продължат и през есента.
Закъснение или анулиране на пътуване с кораб
Съгласно новите правила, когато пътуване с редовен пътнически кораб или ферибот е било отменено или има закъснение от над 90 минути, пътниците имат право да бъдат пренасочени (така че да могат да достигнат по-рано първоначалната дестинация) или да им бъде възстановена стойността на билета и да не пътуват. Това няма да се прилага за случаите на лоши атмосферни условия или други обстоятелства извън контрола на оператора. Пътниците трябва също да получат храна, когато това е възможно.
В допълнение, независимо дали пътниците изберат да пътуват или не, те ще имат право на компенсация в размер от 25% до 50% от стойността на билета в зависимост от продължителността на закъснението.
Компенсацията може да бъде изплатена в парична себестойност по желание на пътника. В допълнение, ако пътниците трябва да пренощуват някъде, преди да довършат своето пътуване, операторът трябва да поеме техните разходи за хотел в размер до 80 евро (за не повече от 3 нощи).
Права на пътниците с увреждания или с намалена мобилност
Съгласно регламента, увреждането на даден пътник не може да бъде използвано като претекст да му бъде отказан превоз. На пристанищата трябва да бъде осигурена безплатна помощ за пътниците с увреждания, при условие, че превозвачът или пристанищният оператор са били уведомени в момента на резервацията или поне 48 часа преди качването на борд. Тези правила ще се прилагат и за круизните пътувания.
Новите правила ще влезнат в сила през 2012 г. Всички пътнически кораби, превозващи над 12 пътника, попадат в обхвата на законодателството, с някои изключения, като например за екскурзионните пътувания и туристическите обиколки. Така пътниците, използващи корабен транспорт, ще имат дори повече права, отколкото тези на авиокомпаниите, тъй като за последния случай не се предвиждат обезщетения за закъснели полети (само за отменени полети).
Продължават преговорите за автобусния превоз
Европейският парламент прие изменения към проекторегламента за правата на пътниците, използващи автобусен превоз. Според тях пътниците имат право на обезщетение при закъснения от над два часа, както и на обезщетение до 1 800 евро за изгубен или повреден багаж. Освен това, в случай на нараняване или смърт на пътник, размерът на обезщетението не трябва да бъде ограничен, смятат депутатите от ЕП. Те настояват също така за безплатна помощ или обезщетение, ако автобусът се повреди по път и това причини закъснение. Депутатите искат и да се осигури безплатна помощ на пътниците с увреждания.
Членовете на ЕП смятат, че новите правила трябва да се прилагат за далечни пътувания, но също така и за регионалния автобусен транспорт. Тъй като преговорите със Съвета все още не са приключили, възможно е да се стигне до помирителна процедура между двете институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *