Европа се готви за стремителна крачка назад

Европа се готви за стремително отстъпление, а икономическото й развитие вероятно ще се върне на нивото от 1982 година. Това прогнозират анализаторите, а първите признаци на сериозна икономическа криза вече са налице. Кризата засегна автомобилния, химическия и транспортния сектор на Европа. Анализаторите обаче се опасяват, че няма как да спре до тук и ще продължи да се разраства. Проблемите на автомобилните компании дойдоха първо със свиването на продажбите, а намаленото производство засегна доставчиците на компаниите – главно от химическата и металургичната индустрия, коментира EUbusiness.
Миналата седмица химическият гигант на Германия и Европа BASF обяви, че затваря временно 80 завода в световен мащаб, което засегна 20 хил. служители. Конкуренцията обаче не можа да се зарадва на лошите нови – френската Rhodia също е принудена да намали производството си с 40 на сто.
„През 2009 година приходите на стоманодобивната индустрия в Европа ще намалеят с 43%“, заявиха анализатори от JP Morgan. Секторът се оказа под двоен натиск – от една страна намаляват цените на продукцията им, а от друга – на лице е рязък спад на търсенето. Белгийската Umicore дори съобщи, че едва ли ще изпълни целите си за 2008 година.
Нещата обаче няма как да спрат до тук – всеки сектор ще изпита затруднения, защото е тясно обвързан с другите, коментират анализаторите. Към този момент дори е невъзможно да се прогнозира докъде ще стигне свиването на строителния сектор, което вече обхваща целия континент. А вероятно и секторът на услугите скоро ще започне да усеща първия полъх на кризата.
Като за начало рекламните агенции изпитаха първите си затруднения, след като клиентите им от автомобилните компании се отдръпнаха. Според изследователите от германската асоциация ZAW, компаниите от автомобилния сектор намаляват рекламните си бюджети с 10% през 2009 година, а това са най-големите рекламодатели в Германия.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *