Ю. Михов: Интересът към България е висок въпреки кризата

През последните две-три години интересът към България и икономиката й е значително засилен от страна на чуждестранните инвеститори, коментира Юлиян Михов старши мениджър в Ernst&Young в специално интервю за Profit TV.
Това в известна степен се обяснява с присъединяването на страната ни към ЕС, което накара много компании да погледнат на изток и да стъпят и у нас, където не бяха представени.
Друга причина за засиления интерес бяха процесите на глобализация в световен мащаб, които нямаше как да не засегнат и нас. Те накараха големите компании да погледнат и към България и към предимствата, които представя страната ни.
Въпреки настъпилите сътресения на международния финансов пазари по света, свързани със забавянето на ръста, интересът към България, колкото и да е парадоксално, продължава да е висок, коментира още Михов.
Ernst&Young обслужва почти всички сектори на икономиката, като портфейлът от клиенти у нас е доста диверсифициран. Това са големи мултинационални компании с представителства в страната, като клиенти са и чисто български компании.
От скоро има и няколко нови проекта, свързани с правителството по програми на ЕС и подпомагане на държавната администрация с имплементиране на програмите по предприсъединителни фондове.
Сред основните пречки за бизнеса напоследък не е данъчното законодателство, коментира Михов. Основно, от което се оплакват компаниите е затруднената комуникацията с държавната администрация, макар и тук да се наблюдава известно подобрение на опита, който имат.
Най-често администрацията отблъсква с мудността в отговаряне на различни запитвания или документи за бизнеса, както и с чисто езикова бариера. Процедури, регламентирани в закона, също внасят известни затруднения за бизнеса.
Заобиколени сме от доста интересни пазари, развиващи се по-специфичен начин, които заедно с това, че са в региона, са и твърде различни от българския.
Гърция например като стара страна членка на ЕС бе трамплин за инвестиции в България и Румъния. Турската икономика е един огромен пазар, бързоразвиваща се икономика, която привлича интереса на големите инвеститори.
Румъния също е специфичен пазар. В средата на 90-те години страната се опитваше посредством специфични процедури да привлича инвеститори. След присъединяване в ЕС няма как да се ползва същата методика, но е останала една положителна инерция в добрия смисъл на думата, допълни Михов. Като по-голям пазар като територия и население страната има известни предимства пред България.
България се опитва да балансира позицията си в региона посредством създаване на атрактивно данъчно законодателство и ниската 10%-на данъчна ставка за бизнеса. Не на последно място е и имплементираната вече такава ставка и за доходите на физически лица.
Създават се добри предпоставки и условия на работа на чуждестранните компании, за да се заинтересуват от българския пазар, като добро място за инвестиране.
Относно слабото ползване на консултантския бизнес у нас от страна на бизнеса, според Михов, това е един проблем свързан с манталитета на българина. Българския бизнес не се е научил, че човек не може да е специалист във всяка област. Добре е за нещата, които не разбира, да се обръща към външни консултанти.
Компанията Ernst&Young е от средата на 90-те години на българския пазар. От 2002 година тя оперира като корпоративно подразделение на глобалната компания с услуги в областта на одита, данъчни консултански услуги и корпоративни финанси.
В глобален мащаб компанията има 13 основни сектора на бизнес, със солидни компании и специалисти – финансови услуги, тук се консултират банки, застрахователни, пенсионни фондове, секторът на недвижимите имоти и строителството, енергетиката и бизнеса свързан с различни сектори на енергетиката, областта на търговията на едро и дребно.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *