Европа ще се затрудни с доставките на дизел

Предлагането на дизелово гориво в Европа ще е затруднено през следващите години главно поради по-стриктните екологични изисквания, смята изпълнителният директор на „Хеленик петролиум“ Панос Кавулакос. Според него много от рафинериите ще забавят проектите си за експанзия и няма да могат да задоволят европейското търсене.

Увеличените разходи по производството може да отложат част от проектите, коментира Кавулакос. Средната цена на ремонт на европейските рафинерии е 20 хил. евро за всеки барел допълнителен капацитет, коментира той, пише в. „Дневник“.

Сумата е много по-висока, отколкото преди пет години. Основните разходи идват от поскъпването на стоманата и медта, както и на част от готовата техника.

Автомобилите с дизелови двигатели в Европа вече се продават много по-активно от бензиновите и това допълнително ще утежни пазара за дизелово гориво.

От 2008 г. пък ще влязат в сила изискванията на Европейския съюз за намаляване на серните съединения в газьола. Във Великобритания ограниченията за дизела ще влязат в сила още през декември.

Централна и Източна Европа също е изключително активен потребител на дизелово гориво, каза директорът на „Хеленик“. Ръстът на потреблението в този регион със сигурност ще компенсира по-бавната експанзия на западноевропейските пазари.

Европейският съюз разчита само частично на вноса. Около 8 на сто от търсенето на Стария континент се задоволява от международни доставки. Най-голяма част от тях идва от страните от бившия Съветски съюз.

Въпреки малкия дял Европа ще усети свиване на международните доставки, предвижда Кавулакос. Европа ще се конкурира за горивото с развиващите се азиатски страни.

Дизеловото гориво ще има все по-голям дял в близко бъдеще, предвижда Деймиън Кенаби от консултантската компания „Первини и Герц“ (Pervin&Gertz). Търсенето ще се увеличи с 39 на сто в момента до около 300 млн. тона годишно към 2020 г. През същия период търсенето на бензин ще пада средно с по 2 на сто годишно, очакват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *