Руските ветеринарни власти разрешиха вноса на млечни продукти от България

Руските ветеринарни власти отмениха забраната за внос на млечни продукти от България, съобщава РИА Новости. Русия временно забрани вноса на продуктите през 2006 година, като причината беше появата на „опасни заболявания“, се казва в прессъобщение на министерството на земеделието на Руската федерация.

„Отчитайки гаранциите, които българските ветеринарни служби дават за хранителните продукти, изнасяни за Русия, министерството на земеделието ще вдигне забраната за внос на тези продукти“, заявяват от министерството.

Руските ветеринари са посетили няколко предприятия в България и са се уверили в ефективността на системата за безопасност, която функционира в млечния сектор у нас.

Фирмите, които са получили одобрение са както следва: – „ОМК” гр.Пловдив, „Карил и Таня” гр. Ямбол и „Данон сердика” гр. София, съобщават от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), цитирани от министерството на земеделието и продоволствието.Предприятията са били посетени по време на мисия на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол у нас, от 30 август до 16 септември 2007 г. Мисията е дала положителна оценка по контрола на безопасността на храните, осъществяван от официалния ветеринарен контрол в България, припомнят от НВМС. Тогава са били посетени и лаборатории, регионални ветеринарномедицински служби, официалния контрол в общините, ферми, млекопунктове, както и гранични инспекционни ветеринарни пунктове.

От НВМС съобщават още, че са изпратили становището на ЕК и се очаква да се уточнят провеждането на мисии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *