Европа: 184 реактора + 17 в строеж

Какво е бъдещето на ядрената енергетика в Европа след Фукушима и след решението на Германия да закрие всички ядрени мощности в страната до края на 2022 г.? Европейската комисия има своите разчети и планове за енергийния микс. Въпросът е каква е политиката на някои европейски страни. Настоящата ситуация и перспективите пред ядрената енергетика на Украйна, Русия, Полша, Чехия и Франция бяха представени в рамките на Международната конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, която се проведе на 4-6 юни край Варна.

Франция по пътя на Германия?

Тази седмица министърът на околната среда на Франция Сеголен Роаял представи пред Съвета на министрите план за редуциране дела на ядрената енергетика в енергийния микс от 75% на 50% до 2025 г. Експерти обаче предупредиха, че подобно решение ще изправи страната пред мащабни проблеми с електрозахранването и ако все пак се предприеме такава стъпка, реалистичната дата е 2050 г.
Ако ВЕИ продължат бурното си развитие, не може да се гарантира сигурността на снабдяването, коментира по-рано френският посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан в рамките на ядрения форум във Варна. Той изтъкна тенденцията за преминаване към по-малки реактори и подчерта, че присъствието на представители на няколко френски фирми на форума във Варна е ясен знак, че Франция е открита за сътрудничество с България.

Нови ядрени мощности в Централна Европа

Полското правителство даде «зелена светлина» за изграждането на нови два ядрени блока. До края на 2015-2016 г. Полската енергийна групировка и консорциум ще определят мястото за изграждането на новата АЕЦ. Най-вероятно това ще е с. Жарновец, близо до Балтийско море, отбеляза полският посланик в България Н.Пр. Лешек Хензел. Държавата вече е закупила 30 хектара земя в района за тази цел. Според плановете централата трябва да бъде построена изцяло до 2027 г. Прогнозната цена е между 10 и 50 млрд. евро в зависимост от технологията. Експертите смятат, че новата АЕЦ ще се отрази благоприятно на сметките за електричество и те ще поевтинеят.
Относно ВЕИ, делът им в момента не надвишава 3%, а очакванията са да достигне до 12%. ТЕЦ-овете ще бъдат изключени до 2020 г. Изчисленията сочат, че потреблението на електроенергия ще нарасне с 36% през 2030 г. спрямо 2010 г. В тези изчисления не е включен шистовият газ, тъй като се смята, че разработването му е още в зародиш. Пазарът притиска, а допълнителен тласък на развитието на ядрената енергетика дава откриването на залежи на уран в Полша, обясни Лешек Хензел.

Република Чешка е една от 17-те държави в Европа, които смятат да разчитат на ядрената енергия в енергийния микс, отбеляза посланикът на страна у нас Н.Пр. Павел Вацек. Стратегията е за 50% дял на ядрената енергия. Все още не е ясно обаче с колко и как ще се увеличи животът на АЕЦ „Темелин”, тъй като в момента ЧЕЗ провежда търг.

Украйна и Русия

В Украйна в момента има 4 действащи АЕЦ с 15 атомни енергоблока и обща мощност 13 835 МВт, съобщи Олександър Сиора, ПАО „НПП „Радий”, Украйна. За последните десет години украинските атомни централи произвеждат половината от електроенергията в страната. Енергийната стратегия на Украйна предвижда този дял да бъде съхранен до 2030 г. Предвижда се също удължаване живота на действащи енергоблокове. През 2010 г. е взето решение да се удължи срока на експлоатация на блокове 1 и 2 на Ровенската АЕЦ с 20 години. В края на 2013 г. е продължен живота с 10 г. и на Блок 1 на Южно-Украинската АЕЦ. До 2018 г. това ще се случи и с още 9 блока.
В плановете е изграждането на нови ядрени мощности до 2030 г. Според оптимистичния сценарий те ще са 5-7 гигавата на стойност $3000 за кВт. Тези мощности ще се разположат на нова площадка или на вече съществуващи, като ще заменят стари. Песимистичният вариант е 2 гигавата, като се предвижда строителството на 3-и и 4-и блок на Хмелницката АЕЦ. Прогнозираната стойност е $4,6 млрд.
В плановете е изграждане на централно хранилище за отработено гориво в района на Чернобил, както и още едно за съхранение на силно радиоактивни отпадъци след преработка. Прогнозираната стойност е $500-800 млн.
Украйна не е подмината от проблемите, породени от т.нар. „зелена” енергия. През 2013 г. се наблюдава огромен дисбаланс в тарифите от различните източници на енергия. Например, тарифата на топлинната електроенергия надвишава 2,8 пъти атомната.
Украйна си сътрудничи с американската компания Westinghouse.

За разлика от украинския представител, руският посланик Н.Пр. Юрий Исаков беше пестелив на думи пред участниците във форума във Варна. Той изтъкна, че страната му е изградила 22 блока зад граница, а паралелно има поръчки или текат преговори за изграждането на такива в редица страни, сред които Индия, Китай, Бангладеш, Бразилия. Въпросът, който Исаков зададе към конкурентите на Росатом в лицето на Westinghouse и Areva, които имат интереси в България, бе: „Колко пари ще трябват, за да отгледате 2 поколения ядрени специалисти?”.

Европа залага на сигурността

Към март 2014 г. в Европа работят общо 185 ядрени мощности с нетен капацитет 162 GWe (от тях 5 са в азиатската част на Руската федерация), а в пет държави се строят 17 други ядрени единици с нетен капацитет 15 GWe.

zoom_sss
схема: euronuclear.org

В края на миналата година бе постигнато политическо споразумение относно преразгледаната Директива за ядрена безопасност. „Ядрената безопасност е от първостепенно значение за всички европейски граждани и ние трябва да насочим всички наши усилия, за да сме сигурни, че във всяка една ядрена централа на територията на ЕС се съблюдават най-високите стандарти за безопасност. Тази Директива, след като бъде официално приета, ще помогне да се гарантира непрекъснатото подобряване на безопасността на нашите ядрени инсталации „, заяви еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Преразгледаната директива ще засили ролята и независимостта на националните регулатори, ще спомогне да се увеличи прозрачността по въпроси, свързани с ядрената безопасност. Тя ще въведе система от европейски партньорски проверки, които да се извършват най-малко веднъж на всеки десет години. Също така ще гарантира, че европейските правила за ядрена безопасност са в съответствие с най-новите международни стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *