Европейската агенция за въздушна сигурност иска замяна на някои сонди на самолетите „Еърбъс“

Европейската агенция за въздушна сигурност (ЕАВС) обяви, че ще издаде нареждане да се заменят сонди за скорост от типа, за който се подозира, че е предизвикал катастрофата на „Еърбъс“ AF 447 на „Ер Франс“ на 1 юни, при която загинаха 228 души.

По-рано „Еърбъс“ съобщи, че препоръчва на авиокомпаниите да заменят тези сонди. ЕАВС ще нареди замяната на всички сонди „Пито Талес“ тип АА на самолетите Еърбъс модели А330 и А340, се казва в нейно изявление.

Всички самолети А330 и А340 ще трябва да се оборудват най-малко с две сонди „Пито“ на американската компания „Гудрич“, а третата може да е по избор трета от същата компания или сонда на „Талес“, но тип БА, по-нов от моделите АА, обясни ЕАВС.

„Трите типа сонди (двете на Талес и тази на Гудрич) спазват съществуващите критерии за сигурност“, подчерта ЕАВС и обясни нареждането си като „предпазна мярка“.

„Ер Франс“ обяви, че ще замени поне две от трите сонди „Пито“ марка „Талес“ на самолетите си А330 и А340 със сонди „Гудрич“, както се препоръчва от „Еърбъс“ и както скоро ще бъде наредено от ЕАВС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *