Европейските акции на печалба в понеделник, след най-лошата седмица от март насам

Европейските акции отчетоха ръст в понеделник, 14 юли, след като миналата седмица бенчмарк индексът Stoxx Europe 600 регистрира най-големия си седмичен спад от март насам, пише Bloomberg. Американските акции също завършиха на зелено, като Citigroup Inc. отчете по-добри от прогнозираните печалби, а акциите на интернет компаниите си върнаха част от загубите загуби. Днес, 15 юли, азиатските акции отчитат повишение за втори ден, следвайки положителните нагласи от САЩ, че печалбите на компаниите могат да поддържат по-нататъшни печалби на акциите.

Stoxx 600 добави 0.9% до 339.79 пункта. Индексът се понижи с 3.2% миналата седмица, след като инвеститорите се притесниха, че проблемите на португалските банки ще се прехвърлят и в други европейски банки.

Националните бенчмарк индекси се покачиха във всички западноевропейски държави. CAC 40 и FTSE 100 добавиха по 0.8%, а DAX се покачи с 1.2%.

Индустриалното производство в еврозоната се е свило с 1.1% през май спрямо предходния месец, сочат данни на Евростат. Прогнозите на анализатори, запитани от Bloomberg News бяха за спад с 1.2%. През април беше отчетен ръст с 0.7%.

Всички 19 индустриални групи в Stoxx 600 отчетоха печалби, като химическата индустрия и банките бяха водещи.

Акциите на Sports Direct скочиха с 3.6% до 723 пенса. Най-големият търговец на дребно на спортни стоки във Великобритания ще отвори нови магазини и онлайн услуги в Австралия и Нова Зеландия, след като започна сътрудничество с MySale Group Plc. и по-специално, сайта OzSale.com.au.

Акциите на Banco Espirito Santo се понижиха със 7.5% до 44.5 евро цента, след като по-рано отчетоха скок със 7.1%. Втората по-големина банка в Португалия по пазарна стойност назначи в неделя Витор Бенто за главен изпълнителен директор, след като Централната банка на Португалия настоя за промени в мениджмънта на Espirito Santo.

Индексът S&P 500 се покачи с 0.5% до 1 977.10 пункта. Dow Jones Industrial Average отчете ръст с 0.7% до 17 055.42 пункта, като достигна исторически високо ниво по-време на борсовата сесия в понеделник. Индексът на малките компании Russell 2000 скочи с 0.5%, след като миналата седмица отчете най-лошата си седмица от повече от 2 години.

Goldman Sachs Group Inc. повиши прогнозата си за S&P 500 за 2014 година до 2050 пункта спрямо 1900 по-рано. Повишаването на печалбите и по-бързият икономически растеж ще повишат стойността на акциите, които все още са по-атрактивни от облигациите, става ясно от проучване на Дейвид Костин, главен капиталов стратег в банката.

Акциите на Citigroup скочиха с 3% до $48.42. Данните за по-добри от очакваните приходи и по-ниски кредитни разходи са допринесли за по-добрите резултати на банката. Третият най-голям кредитор в САЩ по активи се съгласи да плати $7 милиарда глоби, за да се освободи от обвинения свързани с продажби на лоши кредити, гарантирани с ипотеки, на инвеститорите преди финансовата криза през 2008 година.

Акциите на Bank of America Corp. поскъпнаха с 1.2%, на JPMorgan Chase – с 0.9%, а на Goldman Sachs – с 1.3%.

8 от 10 индустриални групи в S&P 500 отчетоха печалби в края на борсовия ден в понеделник. Акциите на технологични и финансови компании и на тези в енергийния сектор се покачиха с повече от 0.6%.

Акциите на Apple регистрираха ръст от 1.3% до $96.45, след като Barclays повиши рейтинга на технологичния гигант до „купувам“.

Индексът Dow Jones Internet Composite се повиши с 1%. Акциите на Netflix, които потънаха с 6.9% в седмицата до 11 юли, отчетоха повишение от 2.9%. Pandora Media Inc. регистрира ръст с 2.7%. LinkedIn Corp., Facebook и Amazon.com Inc. се покачиха с поне по 2%.

Акциите на TripAdvisor поевтиняха с 0.7% до $104.05, след като Nomura Holdings Inc. намали рейтинга на компанията до „неутрален“ от „купувам“, посочвайки че акциите на компанията са достигнали пълната си стойност.

На азиатските борси днес индексът MSCI Asia Pacific се покачи с 0.5% до 147.31 пункта в 9:48ч. в Хонг Конг.

Японският индекс Topix отчете ръст от 0.9%. Централната банка на Япония вероятно ще запази целевата парична база 270 трилиона йени ($2.7 трилиона) днес, сочи проучване на Bloomberg сред 35 икономисти.

Индексът Hang Seng се покачи с 0.5%, Hang Seng China Enterprises добави 0.6%, а Shanghai Composite отчете ръст 0.1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *