Европейските банки имат недостиг на капитал в размер на 84 млрд. евро, посочва проучване на ОИСР

Според ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общият недостиг на капитал в търговските банки от еврозоната е около 84 млрд. евро.

В проучването на ОИСР, цитирано от немският седмичник WirtschaftsWoche, се отбелязва, че френската банка Credit Agricole има най-голям недостиг на капитал в размер на около 31,5 млрд. евро, докато финансовата „дупка“ за немските банки Deutsche Bank и Commerzbank е съответно от 19 млрд. евро и от 7,7 млрд. евро.

Европейските финансови регулатори настояват банките в региона да държат по-голям капитал, за да могат да се справят с потенциални нови финансови „насрещни ветрове“.

Не е ясно, дали ОИСР има предвид лисваната на борсата френска банка Credit Agricole SA, която е доста по-добре капитализирана от групировката Credit Agricole Group, която представлява скрита мрежа от кооперативните банки за търговия на дребно. Именно тази мрежа от коорпоративни банки ще бъде регулирана от Френската централна банка по отношение на тяхната платежоспособност.

Въпреки че използва различен метод при изчисляване на капиталовия недостиг, ОИСР заяви, че очаква Европейската централна банка да дойде до същото заключение по-късно тази година в рамките на провеждания от нея одит и т.нар. „банкови стрес тестове“, съобщава немското издание WirtschaftsWoche.

Нито ОИСР, нито Credit Agricole бяха открити за коментар на последния банков доклад на международната организация, като в същото време от немските банки Commerzbank и Deutsche Bank отказаха коментар, посочва днес агенция Ройтерс.

По-рано този месец Deutsche Bank заяви, че нейната капиталова адекватност (съотношението на базовия собствен капитал от първи ред) е достигнала 9,7%, докато нейният коефициент на „ливъридж“ е достигнал 3,1%, считано от 31-ви декември 2013-а година.

Френската банка Credit Agricole, която ще докладва на 19-и февруари финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, съобщи преди време, че нивото на капиталова адекватност към 30-ти септември 2013-а година е от 9,4%, докато на немската банка Commerzbank съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е от цели 12,7%. Банката Commerzbank ще обяви своите финансови резултати за последното тримесечие на 2013-а година на 13-ти февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *