Европейските банки ще продадат заеми за рекордните 139 млрд. евро през 2015 г.

Европейските банки вероятно ще продадат проблемни заеми за рекордните 139 млрд. евро (154 млрд. долара) през тази година, съобщава Bloomberg.

Обединеното кралство е начело, след като индустрията ускори продажбата на активи, за да изпълни новите регулации, твърди консултантската къщаPricewaterhouseCoopers LLP (PwC).

Банките вече са продали заеми за 54,5 млрд. евро и предстои да бъдат освободени кредити за още 84 млрд. евро, посочва PwC в свой доклад. Великобритания и Ирландия са отговорни за повече от 60% от сделките в ход през тази година, като за петте години до 2014 г. са продали заеми за 125 млрд. евро.

Не е изненадващо, че Великобритания и Ирландия, както и Испания, имат най-активен пазар на сделки с портфейли в Европа предвид факта, че местните банки изключително активно изчистват балансите си“, казва Ричард Томпсън, председател на европейската консултативната група в PwC.

„В Италия също се наблюдава повишена активност през 2015 г. и страната е сред основните приоритетни региони на международните инвеститори и фондове“, допълва Томпсън.

Банките свиват счетоводните си баланси след финансовата криза, за да отговарят на регулациите, които изискват от тях да поддържат капиталови буфери като дял от активите за покриване на загубите и защита на данъкоплатците. Хедж фондовете и компаниите за дялово инвестиране са сред купувачите на кредитни портфейли, търсейки по-голяма експозиция спрямо възстановяващите се икономики в Европа, което повиши конкуренцията на пазара и цените през миналата година, подчертава PwC.

Задълженията, свързани със сектора на имотите, представляват 83%, или 45 млрд. евро, от заемите, продадени от банките досега през тази година, показват още данните.

През миналия месец Commerzbank AG и Royal Bank of Scotland Group Plc продадоха нежелани активи за около 1,4 млрд. долара, включително кредити за сектора на имотите и корабоплаването, за да повишат капитала си. През април RBS също продаде корпоративни заеми в Северна Америка на стойност 5,6 млрд. долара на японската Mizuho Financial Group Inc.

Очаква се банките на Острова да продадат кредити за още 42,5 млрд. евро през тази година, с което сумата за 2015 г. ще достигне 56 млрд. евро, прогнозира PwC. Очакванията за Ирландия са за продажби на стойност 18,5 млрд. евро. Испанските кредитори, с около 15 сделки в ход, ще продадат заеми за около 20 млрд. евро, а германските и италианските банки – вероятно за съответно 22 млрд. евро и 16 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *