Енергийният холдинг тегли кредит, за да се разплати с американските централи

Българският енергиен холдингподготвя документите за избор на банка или банки, които да осигурят кредитния ресурс, необходим за издължаване на Националната електрическа компания къмамериканските централив Маришкия басейн.

До 27 август документите трябва са да готови и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ, така че максимално бързо да бъде привлечен кредитен ресурс. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Договорите с двете американски централи предвиждат намаление на цената за разполагаемост, което ще спести 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева, коментира енергийният министър. „Това са параметрите и те ще влязат в сила, когато НЕК се разплати с двете американски централи“, каза тя.

Средствата за това разплащане ще бъдат осигурени чрез заем, който БЕХ ще изтегли в най-скоро време, стана ясно от думите й. „До 1 август НЕК изчакваше решението на КЕВР – това е ценовото решение, което определя параметрите на приходите и разходите на НЕК, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но платецът трябва да бъде НЕК. Поради тази причина трябваше да се изчакаме. Трябваше да изчакаме и да приключат преговорите с „Контур Глобал“, които продължиха малко повече от предвиденото“, обясни Петкова.

В момента БЕХ подготвя документите за обявата за избор на банка или банки, като трябва да я публикува на сайта си до 27 август, посочи тя.

Задълженията на НЕК къмамериканските централикъм момента са малко по-малко от 900 млн. лева, посочи Петкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *