Европейските борсови пазари нараснаха за втори пореден ден

Европейските борсови пазари нараснаха за втори пореден ден и увеличиха 3-месечния си връх от вчера, след като американският президент Барак Обама отложи решението за военен удар срещу Сирия.

На родната борса станахме свидетели на поредният скучен ден с оборот от 638 хил.лева, като повече от една трета беше от сделки с компенсаторни инструменти, а основните индекси завършиха деня почти без промяна.

Най-активна днес беше търговията по позицията на Петрол, която надхвърли 118 хил.лева, а пазарната оценка на компанията се покачи с 3.89% до цена от 6.7 лева за една акция.

На второ място се наредиха Фонд за недв. имоти БГ АДСИЦ, чийто книжа поскъпнаха с 2% и накрая на деня се разменяха за 56 стотинки за един брой.

Неохим регистрира най-сериозен ръст за деня, като скочи с 10.54% до цена от 40.9 лева за брой, а с по-скромни покачвания останаха Софарма, Албена и Холдонг Варна.

На отрицателна територия с поевтиняване до 2% останаха Монбат, Химимпорт и Корпоративна търговска банка.

Значително движение наблюдавахме на пазара на компенсаторни инструменти, където оборота за деня надхвърли 227 хил. лева, най-вече благодарение на търговията с компенсаторни записи, които леко поевтиняха до цена от 35.5 стотинки за брой.

Жилищните записи и земеделските бонове също имаха слабо понижение до цени съответно от 35 и 49 стотинки за лев номинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *