Местят търговски представители от Европа в Азия и Близкия Изток

Вече има реални действия от страна на икономическото и на външно министерство за по-тясно сътрудничество на посланиците ни и търговските представители. В това увери министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, като потвърди, че в програмата на правителството има специална точка за икономизиране на външната политика.

По негови думи трябва да има координирани действия на посланици и търговските представители, така че всяка една българска фирма да бъде подпомогната и от дипломатическите служби, ако иска да се реализира в чужбина. „Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ”, обясни министърът.

Стойнев припомни, сега имаме 52 търговски представители в 39 страни, като най-много са в Европа. Той обаче планира да изтегли част от тях и да ги прати в страни от Азия, Близкия Изток и в бивши републики на СССР.

Можем да увеличим стокообмена си с Китай, Виетнам, Обединените арабски емирства, посочи като пример той. В Китай сега имаме двама търговски представители – в Пекин и Шанхай, което според него е недостатъчно за такава огромна държава и заради това до края на годината ще бъде изпратен още един.

По темата за последните сметки за тока от август Стойнев каза, че електроразпределителните дружества трябва да обяснят защо някои потребители са получили по-високи сметки за ток за август, въпреки че беше променен начинът на формиране на цената на електричеството и така тя беше намалена.

Още по темата

Стойнев: Отпушихме износа на електричество

„ЕРП-тата трябва да кажат как така хората получиха по-високи сметки. Има различни обяснения, че консумацията през август е била с 10% по-висока, че е имало застъпване на два периода, но ЕРП-тата да го обяснят“, коментира той след заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където беше извикан на блиц контрол.

Пред депутатите той призна, че през годините монополите са се развивали и като че ли никой не е мислил за потребителите, но една от основните причини за това е, че няма законодателство, което да спре този процес.

Когато държавата преживява доста тежка икономическа криза и народът обеднява, тогава се сещаме за това, сега се предприемат мерки от всякакъв характер, но се опасявам, че част от тях по-скоро ще влошат нещата. Например „Топлофикация-София” планира да не начислява такси върху просрочените задължения, а това според мен по-скоро ще насърчи клиентите да не си плащат сметките, призна министърът.

Според него законодателството трябва да е такова, че хората да усещат защита от монополите. Относно развитието на туризма според Стойнев качеството на услугите пада и това е една от основните причини да не идват по-платежоспособни туристи.

За скъпоплатени туристи трябва да предложим друг продукт, примерно за голф туризъм ставаме добра дестинация, но пък таксите на летищата за чартърите са прекалено високи. През годините нямахме политика точно какъв туризъм ще развиваме, а и нямаме инфраструктура, особено по Черноморието, призна той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *