Европейските здравни карти на българи от чужбина не се признават в България

Спешните центрове в България не признават европейските здравни карти на българи, осигурени в чужбина.
На това се натъкнали нашенци, които през лятото си дошли в страната и отишли на родното Черноморие. Децата им вдигнали температура вследствие на хранително натравяне и потърсили медицинска помощ в Слънчев бряг.
Оттам обаче не им признали европейските здравни карти и ги накарали да си платят за прегледа. “Това не е ли абсурдно, при положение че тези документи важат на цялата територия на Европейския съюз”, попита главният редактор на в. “Български новини” в Кипър Бранислава Бобанац председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
Въпросът бе поставен на Деветата среща на световните медии в Пловдив по време на дебата “Здравеопазването като национален приоритет”. Шефът на лекарите обясни, че европейските здравни карти на българи от чужбина не се признават по чисто технически причини. “Нямаме четци, които да разшифроват информацията в тези документи”, каза д-р Райчинов.
Според него за набавянето била нужна инвестиция от 15 млн. лева. “Това ме шокира, защото се нарушават права на европейски граждани, отказвайки им спешна медицинска помощ”, коментира Бобанац. Райчинов препоръча на потърпевшите ни сънародници да искат фактури от българските здравни заведения, а след това да им ги осребрят в НЗОК. Източник: Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *