Европейските компании се насочват към локални производства

Драматичният спад на еврото създаде възможност за европейските производители да се възползват от по-ниски производствени разходи и да засилят позициите си на световните пазари. След няколко месеца на резки промени в курсовете на валутите обаче много от фирмите решиха да преработят стратегиите си с надеждата, че при следващата внезапна маневра те ще работят на по-разнообразни пазари по света, пише Ройтерс.

Шведската Volvo Cars е една от компаниите, които прегърнаха идеята за рационализация. Миналия месец компанията обяви плановете си за изграждане на завод в САЩ, в който ще инвестира 500 млн. долара. Инвестицията се случва на фона на засилването на щатския долар на валутните пазари и се счита за защита в дългосрочен план.

“Ние ще елиминираме краткосрочните колебания на валутния курс, които никога не са добри за дългосрочен ангажимент към клиентите в различните региони. Така създаваме естествен хедж”, коментира главният изпълнителен директор на Volvo Хакан Самюелсън.

“Естественото хеджиране” се появява, за да предпази структурата на бизнеса от колебанията на валутните курсове, например когато доставчици, фабрики и клиенти работят с една и съща валута. Този модел е характерен за бързооборотната индустрия. Производителите на бързо развалящи се храни и напитки имат нужда от производствени бази в близост до техните клиенти.

Този модел обаче е по-рядко срещан при производителите на по-трайни стоки, като автомобили, електроника или дрехи. Те обикновено дават приоритет на евтината работна ръка и икономии от мащаба – или поне доскоро беше така.

През последните няколко месеца моделът на икономиите беше оспорен от големите движения в еврото и долара на валутните пазари. През последните няколко месеца разходите за хеджиране срещу бъдеща волатилност на практика се утроиха. Така, въпреки че “естественото хеджиране” отдавна е популярно в някои индустрии, волатилността на валутните пазари прави смисъла му още по-дълбок, коментира Робърт Валдшмид, анализатор от Liberum.

Британският онлайн търговец на модни стоки Asos например, който пострада от силния паунд, обяви този месец, че ще започне да осъществява доставки за еврозоната в Евро и за САЩ – в долари. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост Nestle, SABMiller и Unilever също работят по създаването на местни доставчици.

Разбира се, има някои неща, които никога не биха могли да бъдат локализирани, например доставките на кафе и какао. За останалите обаче има непрекъснати усилия за издирване на алтернативни доставчици, според Маурицио Патарело, главен изпълнителен директор на Nestle в Русия.

За холандската компания за електроника Philips развиващите се пазари носят около 35 на сто от приходите. Производствата в развиващи се икономики обаче са малко. В резултат маржовете на печалбата на дружеството бяха изцедени през миналата година заради неблагоприятни промени на валутните курсове. Затова и от компанията признават, че “естественото хедижиране” е нещо като Светия Граал, защото тогава рискът е по-малък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *