Кратки финансови новини от 07.04.2015 г.

• Саудитска Арабия през май ще продължи да повишава цените на изнасяния за Азия петрол на фона на подобреното търсене след увеличението през април, което е най-значителното за последните 3 г., информира държавната компания Saudi Aramco. След това съобщение цените на световните петролни пазари започнаха активно да се повишават. Фючърсите на нюйоркската борса вчера за петрол марка WTI скочиха с 6,1% и това беше най-значителното рали за последните два месеца. Ще отбележим, че за март цените на петрола за Азия бяха най-ниските от 14 г. За да се конкурират със Саудитска Арабия за азиатския пазарен дял Ирак, Кувейт и Иран също понижиха цените за доставките си през март. Едновременно с повишаването на цените за Азия Saudi Aramco намалява цените за САЩ и Европа. Петролът марка Arab Light за азиатските клиенти на Saudi Aramco ще поскъпне с $0,30 за барел, но и тази цена пак ще е по-ниска с $0,6 от средната за петрола на Оман и Дубай. Същевременно Arab Light за Северна и Западна Европа ще струва с $0,2 по-евтино отколкото през април, а за САЩ – с $0,1 на барел.

• Представителят на ФРС и глава на ФРБ-Ню Йорк Уилям Дъдли вчера заяви, че повишаването на лихвените проценти на ФРС, когато и да започне, ще стане „повод за празнуване“.

• Турските власти обещават да отблокират Twitter в най-близко време, заяви правителствен говорител пред агенция Ройтерс. Достъпът до YouTube и Twitter беше блокиран за публикуване на кадри с взет за заложник прокурор. След като социалната мрежа изпълни молбата на турските власти и отстрани тези снимки, вероятно блокирането на Twitter вече е снето.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *