Европейски авиокомпании ще бъдат принудени да закрият сайтовете си

Над половината от европейските авиокомпании може да бъдат принудени да закрият уебсайтовете си през следващата година, ако не успеят да отстранят проблемите, открити от следователи във връзка с проверка по отношение на правата на потребителите в Европейския съюз, направена през септември.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сряда. В тях се казва, че „над 50% от всички проверени уебсайтове показват нередности най-вече по отношение на цените, сроковете на договорите и прозрачността на предложените условия.

Властите ще влязат във връзка с компаниите и ще поискат от тях да осигурят яснота или промяна в работната си практика през следващите 4 месеца.

Онези, които не успеят да го направят, могат да се изправят на подсъдимата скамейка, което ще доведе до глоби или закриване на техните уебсайтове“, се казва в доклада.

Резултатите не посочват конкретно нито една авиокомпания, но Изпълнителният комитет на ЕС възнамерява „да публикува списък на засегнатите компании“ в четиримесен срок.

През миналия месец испански следователи за правата на потребителите заявиха, че са открили заблуждаваща информация на 7 от 12 проверени уебсайта за продажба на самолетни билети, включително на този на „Райънеър“, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа.

Проблеми има и с компаниите „Vueling“, „Iberia“ и „Spainair“. Разследването по инициатива на Брюксел е насочено към некоректното ценеобразуване, скрити цени и срокове и недобре преведени условия. То се провежда с помощта на 15 държави-членки на ЕС и Норвегия.

Най-тежко е положението в Белгия, където 46 от 48 проверени авиокомпании са хванати в нарушение. За сметка на това в Австрия няма нито един нарушител от 20 проверени авиопревозвача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *