Стокообменът с Бавария за 2006 г. достигна 2.433 млрд. долара

Селското стопанство е единственият отрасъл от реалните в нашата икономика, който е силно експортно насочен.

През 2006 г. тенденцията за нарастване на стокообмена със земеделски продукти се запази и през миналата година този с Бавария достигна 2.433 млрд. долара или 11% повишение спрямо предходната година.

Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на съвместна пресконференция с Йозеф Милер, държавен министър на земеделието и горите на Бавария.

За миналата година износът е 1.316 млрд. долара, а вносът – за 1.117 млрд. долара. По този начин отчитаме положително търговско салдо от близо 200 млн. долара, посочи Кабил.

Германия заема трето място по стокообмен на селскостопански стоки от страните в ЕС, като стокообменът за 2006 г. е 165 млн. долара. Светът потребява повече храни и цените непрекъснато растат, но стои въпросът с обезлюдяването на много райони, посочи Кабил.

Нощувките в селския туризъм в Бавария за миналата година са над 100 милиона, България се готви много сериозно за своето членство в ЕС и сега Съюзът има нов силен член, като България има икономически растеж от 6% и това се отразява положително на покупателната способност на потребителите и желанието за инвестиции във вашата страна, каза Милер.

Бавария има нужда от внос на плодове, който е в рамките на 75%, а при зеленчуците ние сами си осигуряваме 40% от необходимото количество, каза Милер. 15 фирми от Бавария представиха у нас своята продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *