Българската държава, банките и дефицитът по текущата сметка

Банковите активи и печалбите на банките в България нарастват, докато правителството търси начини за ограничаване на кредитния бум в страната заради дефицита по текущата сметка, който се очаква да достигне 20% от БВП до края на годината.

В обзорен материал, посветен на банковия сектор в България, анализаторите от Oxford Business Group обръщат внимание на печалбите на българските банки, възможностите на държавата чрез централната банка да повлияе на кредитния бум и евентуалния ефект върху дефицита по текущата сметка.

Данните на БНБ показват, че печалбите на банките за деветмесечието у нас възлизат на 945 млн. лева, което е увеличение с 60% спрямо година по-рано. Активите на банките през септември възлизат на 57.04 млрд. лева. – това е годишен ръст от 34%. Освен това банковите резерви са се вдигнали с 50% между юли и септември.

Причината за това драстично увеличение е вдигането на минималните задължителни резерви от 1 септември т.г.

То, от своя страна, в условията на валутен борд е опит на държавата да ограничи кредитния бум, намалявайки сумите, с които банките оперират и стимулирайки ги да вдигнат лихвения процент при кредитиране. Дали обаче този ход е достатъчно ефикасен за реалностите в България?

Наистина, кредитирането забави своя темп през септември – 1.07 млрд. лева бяха изтеглени в кредити за месеца срещу близо 1.46 млрд лева, изтеглени през август.

Това намаляване обаче е по-скоро резултат от страховете в обществеността от рязко увеличаване на лихвите по кредитите, каквото беше предсказано от медиите, но всъщност засега не се е случило.

Само няколко от големите банки са вдигнали лихвения процент по кредитите и то с между 0.25 и 0.5 процентни пункта. Това според Десислава Николова, анализатор в Райфайзенбанк България, цитиран от OBG, е резултат от острата конкуренция на българския пазар, в условията на която банките не искат да губят пазарен дял.

Въпреки опасенията на управляващите от последствия в дългосрочен план от кредитния бум, целта на правителството да запази кредитния годишен ръст под 20% изглежда нереалистична. В края на годината се очаква той да е 50%.

Въпреки че има слухове, че правителството скоро ще увеличи минималните задължителни резерви до 15%, е малка вероятността мярката да доведе до осезаеми резултати.

Това от една страна се дължи на факта, че повечето банки на българския пазар са чуждестранни и използват методи за заобикаляне на минималните задължителни резерви, регистрирайки част от заемите извън страната, по мнението на индустриалец, цитиран от OBG.

От друга страна е спорно дали ограничаването на практиките на кредитиране ще повлияе на най-голямото притеснение за икономистите, а именно големия дефицит по текущата сметка.

Редуцирането на кредитите би могло да намали вноса на потребителски стоки, но статистиката показва, че 75% от вноса в страната са инвестиционни стоки. Сегашният дефицит по сметката бе покрит от 9.66 млрд. лева директни инвестицци в страната за последната година. Следователно ограничаването на потреблението ще има минимален ефект върху текущата сметка.

Мнозина вярват, че в условията на валутен борд, ограничаването на кредитната експанзия би могло да дойде само чрез рязко повишаване на основния лихвен процент от страна на ЕЦБ – една възможност, която изглежда все по-вероятна. Трябва да се има предвид и че повечето банки опериращи в България са дъщерни дружества на големи европейски банки. Продължителна кредитна криза в Европа би засегнала България. Една малка отворена икономика като нашата не може да остане изолирана от трусове на глобалните пазари, обобщава случая Десислава Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *