Европейски компании страдат от липсата на стъклен амбалаж

Европейските производители на вино и твърд алкохол са подали официално оплакване до комисарят по защита на конкуренцията в ЕС – Нели Крюз. Според тях в общността не се спазват производствените квоти за производство на празни стъклени бутилки и по този начин цяла индустрия страда от липсата на амбалаж, коментира руското издание Взгляд.

От липсата на достатъчно стъклен амбалаж се оплакват и производители на натурални сокове и различни плодови консерви. В резултат на търсенето се повиши и цената на този вид амбалаж – по различни данни става дума за ръст с между 5 и 30 на сто.

В момента пазарът за производство на стъклен амбалаж се контролира от 3 фирми – европейските Saint-Gobain, Ardagh Glass и американската Owens-Illinois. Тази концентрация на дейност беше разрешена от ЕК и сега е необходимо комисията отново да вземе мерки за справяне със ситуацията, коментират производителите на алкохолни напитки. Преди години на европейския пазар съществуваха повече от 60 компании за производство на стъклен амбалаж, припомнят още те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *