Трите мобилни оператора въвеждат евротарифите за роуминг

Мобилният оператор „Вивател“ въвежда от днес нова роуминг евротарифа и така се съобразява предсрочно с решенията на европейските институции, съобщиха от дружеството.

„Мобилтел“ направи това на 27 август, а „Глобул“ въвежда новата цена за роуминг от 1 септември.

В мрежата на „Вивател“ изходящи повиквания към държава от еврозоната ще струва 1,15 лева на минута с ДДС. Входящите повиквания ще бъдат таксувани по 0,56 лева за минута.

От 1 септември клиентите на „Глобул“ ще плащат изходящите разговори към всички оператори в държавите от Европейския съюз за минута разговор по 1,08 лева с ДДС, а за входящите разговори – по 0,516 лева с ДДС. Тарифите се прилагат както за разговори в натоварената, така и в ненатоварената часова зона за обаждания към фиксирани и мобилни мрежи в страните от ЕС. Повикванията се таксуват на интервал от една минута.

При регистриране в мрежа на оператор от ЕС, всеки роуминг клиент на „Глобул“ автоматично и безплатно ще получи основна персонализирана информация, чрез SMS, която ще включва максимална цена на минута за осъществяване на повикване на територията на посетената държава – в лева с ДДС; цена на минута за осъществяване на повикване към България – в лева с ДДС; цена на минута за приемане на повикване – в лева с ДДС; информация за безплатен номер, на който да получат допълнителна подробна информация за други услуги /ММS, SMS, GPRS/.

От 1 септември всички потребители на услугите на „Глобул“, които имат активиран роуминг, автоматично ще преминат към новата тарифа.

Според обявените условия за клиентите на „М-Тел“, в рамките на ЕС те ще заплащат по 1,15 лева за минута изходящо обаждане и по 0,56 лева за приемане на разговор. „М-Тел“ дава възможност на клиентите си да избират между няколко специални тарифи за роуминг, в зависимост от страните, които посещават най-често. Една от възможностите е въведената на 15 юли тарифа „М-Тел травълър“, според която изходящите разговори в роуминг в девет страни от ЕС се таксуват по 0,99 лева за минута. Тарифата дава по-добри цени за обаждания и към държавите от Балканите, включително и Турция.

С Регламент номер 717 от тази година на Европейския парламент и Съвета на Европа се въведе Евротарифа за мобилните оператори в ЕС. В регламента е заложена максимална цена от 0,49 евро без ДДС за изходящи обаждания и 0,24 евро без ДДС за входящи повиквания за всички клиенти в еврозоната. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *