Европейците пестят от GSM в чужбина

94% от гражданите на Европейския съюз, които пътуват често извън родината си, ограничават ползването на своя мобилен телефон в чужбина, като ограничават дори влизането във facebook поради високите такси за роуминг. Това сочи проучване сред 28 хил. души, съобщават от Европейската комисия.
„ЕК е изчислила, че мобилните оператори изпускат пазар от около 300 милиона ползватели на мобилни телефони поради сега прилаганите стратегии за ценообразуване, които са с отрицателни последици и за други предприятия, като например за създаване на приложни програми“, коментират от там. Според проучването 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет при пътуване в друга страна от ЕС.
Става ясно, че само един от всеки 10 потребители би използвал електронната си поща в същата степен, както в собствената си страна. Още над една четвърт от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС. Както и че милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS), вместо да плащат за телефонни разговори.
„Честно казано, аз съм шокирана от тези данни. Те показват, че трябва да довършим започнатото и да премахнем таксите за роуминг. Потребителите ограничават в пределна степен използването на своя телефон и това не е в интерес и на компаниите“, заяви заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по цифровите технологии Нели Крус.
„Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост“, добавят от ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *