Европрограма прави възможно признаването на неформално придобити умения

Един от най-сериозните проблеми на пазара на труда е свързан с огромния брой хора, които имат определени професионални знания и умения, упражняват професия, но нямат диплома за уменията си. Това коментира заInvestor.bg бившият социален министър Иван Нейков. След десет или двадесет години у нас ще има бум на необразованите и хората без квалификация, коментира експертът и допълни, че това е въпрос, който може да се реши единствено с провеждане на нова политика по доходите.

Според Нейков един от подходите към тази нова политика е създаването на възможност хора, придобили знания и умения по неформален начин, да официализират знанията си. „Ако държавата не вземе мерки, тези хора ще преминат в сивата икономика“, алармира експертът.

За него официалното признаване на знания и умения, придобити по неформален начин, е абсолютно наложително. Става въпрос не за млади, току-що завършили, а за възрастни хора, които по един или друг начин са придобили знания и умения, но нямат официален документ за това.

Решение на казуса давапроект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”- „Нова възможност за моето бъдеще“ на Министерството на образованието и науката, свързан с признаване на неформални умения и знания. Това обясни Емилияна Димитрова, ръководител на проекта към Националната агенция за професионално образование и обучение пред БНР.

Проектът е насочен именно към хора, които са придобили неформални професионални знания и умения и търсят начин да ги докажат и да имат документ за това. Ако кандидатът премине през съответното обучение и докаже умението си, получава свидетелство за професионална квалификация, което да му послужи пред работодател. Документът носи и друго приемущество, посочи експертът – ако лицето реши да смени работата си и да се реализира в различна сфера, което до този момент не е било възможно поради липсата на такъв официален документ.

В проекта могат да участват лица над 16-годишна възраст, които имат някакви умения – например на фризьор, стругар, дърводелец, винар и др.

Документите се признават от работодателските организации у нас и в целия Европейски съюз, което увеличава шансовете за намиране на работа. Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал са партньори по проекта, както и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Кои институции могат да валидират умения

Във всички области на страната има общо 224 професионални гимназии, които участват по проекта и валидират знания и умения. Във всяка от тях има учители и специални обучителни програми и изпити, след които се прави валидиране, обясни още експертът.

Според Димитрова над 400 професии към момента могат да бъдат валидирани. Обикновено по-лесно е да се получи документ за определени компетентности, а не задължително за цялата професия, коментира още експертът от Националната агенция за професионално образование и обучение.

Агенцията работи по списък на професиите, а повече информация може да се получи на националния телефон 07 13 773.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *