За 10 години в СПА индустрията у нас са инвестирани 1 млрд. евро

За последните десет години в СПА индустрията у нас са инвестирани над 1 милиард евро, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов.

Той взе участие в първия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се откри днес в Хисаря.

Делът на сивия сектор в туризма е над 60% и е крайно време да излезе на светло, каза Шарлопов. По негови думи е наложителна държавна намеса. „Проблемът със сивата икономика в нашия бранш е от години и еналожително държавата да се намеси“, каза той.

По думите му голяма част от оборотите не се декларират, не се плащат данъци и туристически такси.

От СПА асоциацията настояват за ясно разграничение между балнео-, СПА и уелнес хотели, което ще реши до голяма степен проблема с качеството на предлаганите услуги в този вид туризъм.

Най-голям дял от чужденците, които са избрали България за СПА туризъм, са от Балканите – 38 на сто, стана ясно по време на конгреса. 23 процента са от Западна Европа, а 22 на сто – от Източна Европа. 15 на сто от българите са избрали уелнес и СПА за своята почивка, съобщи Ани Хараламбиева от дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ към Министерството на икономиката и енергетиката.

Вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация (ESPA) Юргита Казлаускиенес съобщи по време на конгреса, чечетири от общо шестте тазгодишни награди на (ESPA) са за България.

Призовете са връчени на церемония в Дания. Наградата за най-иновативна община е присъдена на община Поморие. За най-иновативна СПА концепция е отличена фирма „Аква тек“, каза Кацарова. „Белчин гардън“ получават приза за иновативна СПА програма със своята концепция за редукция на теглото, а хотел „Сана СПА“ – Хисаря е носител на наградата за иновативен СПА хотел, допълни Кацарова.

Конкуренцията е била между участници от 7 държави. Всички претенденти е трябвало да отговарят на въпросници с по 50 въпроса. Останалите две годишни награди на ESPA са отишли в Исландия и курорта Виши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *