Европрограмите „Транспорт“ и „Конкурентоспособност“ са пред спиране, обяви президентът

Оперативните програми „Транспорт“ и „Конкурентоспособност“ също могат да бъдат спрени. Това притеснение изрази президентът Росен Плевнелиев докато мотивираше необходимостта от свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. Той е базирал притеснението си на публикации от последните дни. Проблемите при усвояването на евросредствата ще бъде сред темите, които ще се обсъждат на предстоящото извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни, което държавният глава насрочи днес.

Пред „Медиапул“ Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по „Регионална политика“ Йоханес Хан отрича, че ЕК планира да спре плащанията по тези програми. От ресорните министерства (на транспорта и икономиката) също са коментирали пред медиата, че нямат нито официално, нито неофициално предупреждение от Брюксел.

Президентът настоя политическите сили да постигнат съгласие за важни реформи, които не чакат и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани и допълни „Визирам „Южен поток“, визирам спрените еврофондове по две оперативни програми, които могат да станат четири“.

Досега Брюксел е спрял финансирането по „Регионално развитие“ и по „Околна среда“.

„От Европейската комисия разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – Транспорт“ и „Конкурентноспособност“. Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент“, каза още държавният глава, цитиран от „Фокус“.

За намерението на Еврокомисията да спре паритепреди дни предупредиха и депутати от ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *