Еврото добавя близо 2% спрямо долара

Еврото нарасна с близо 2% спрямо щатски долар във вторник, след като оптимизмът в еврозоната се завърна в отговор на положителните данни за потребителски цени, представени по-рано през деня.

Валутната двойка EUR/USD в последните минути на търговията на Стария континент във вторник, изкачвайки се до ниво над 1,11. Равнището е най-високото от 24 май.

Волатилността е необичайно висока по време на европейската сесия, след като Евростат съобщи, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 0,3 на сто през май. Отчетеният резултат е по-висок от прогнозите на анкетираните от Bloomberg анализатори, които залагаха на темп от 0,2 на сто

Месец по-рано, през април инфлацията бе нулева.

Инфлацията във валутния съюз започна да преминава от отрицателна на положителна територия, след като по-рано тази година Европейската централна банка задейства програма за парично стимулиране на икономиката.

Цените на енергоносителите са продължили да се понижават през май, макар и с по-бавен темп – 5 на сто, отчита още статистическото бюро. Храните, алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 1,2 на сто, а най-голямо увеличение на цените има при услугите (1,3 на сто).

Данните идват, след като по-рано бе отчетено известно подобряване на данните за инфлацията в Испания, Италия и Германия, като цените в най-голямата икономика на еврозоната се покачиха с най-бързия си темп за последните осем месеца. Нарастването се дължи до голяма степен на възстановяването на цените на петрола и може да се отрази на икономическата оценка на ЕЦБ, когато банкерите се съберат във Франкфурт за поредното си заседание през тази седмица.

Междувременно продължават преговорите за гръцкия дългов въпрос. Президентът на ЕЦБ Марио Драги, германският канцлер Ангела Меркел, ръководителят на Международни валутен фонд Кристин Лагард и френският президент Франсоа Оланд обсъдиха вариантите пред Гърция по време на среща в Берлин.

„Ние твърдим, че новините за Гърция могат да допринесат за нестабилността в рамките на деня, но няма да бъдат определящи тенденцията“, посочиха експертите от BNP Paribas в анализ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *