Еврото кръжи около достигнатите върхове, въпреки нарастващата инфлация в еврозоната

Еврото се търгува в близост до 5- годишния връх спрямо йената и 1- месечния връх спрямо долара, след като икономическите данни за еврозоната отслабиха спекулациите за по-нататъшно смекчаване на паричната политика на Европейската централна банка.

Годишната инфлация на потребителските цени в еврозоната е нараснала с 0,9% през ноември, което е малко повече, отколкото икономистите прогнозираха, докато допълнителни данни разкриха първи спад на безработицата в еврозоната за последните три години.

Анализатори смятат, че това ще бъде достатъчно да облекчи загрижеността на ЕЦБ за ниската инфлация и да ги откаже от ново намаляване на лихвения процент още през следващата седмица, което да последва неочакваното намаление на лихвите по- рано през ноември.

Еврото се изкачи до 1.3621 долара, което е и най- високото му ниво от края на октомври до сега, преди да се върне на нивата около 1.36.Разменният курс на еврото спрямо йената също остана почти непроменен на 139.26 йени за едно евро, като преди това единната валута достигна 139.70, което е най- силното й ниво от краха на Леман Брадърс през 2008г. до сега.

Търговци очакват еврото скоро да се сблъска с ожесточена съпротива на графиката спрямо йената, поради доближаването на психологическата граница от 140 йени.За месеца, еврото записа печалба от 0,03% спрямо долара, приключвайки трети пореден положителен месец спрямо американската валута. То увеличи стойността си с 4,2% и спрямо йената, реализирайки най- доброто си месечно представяне от април насам.

Доларът достигна 6-месечен връх спрямо йената на 102.60 йени, като последно се търгуваше на печалба от 0,1% за 102.38. Зелената валута записа 4,1% месечна печалба спрямо японската йена през ноември, постигайки най- големия си месечен ръст от януари до сега.

Анализатори очакват йената да отслабне допълнително поради очакванията за хлабава парична политика от страна на ЯЦБ. От друга страна се очаква Фед да започне да намалява икономическите си стимули, най- вероятно в началото на следващата година.

Еврото е на печалба от почти 22% на годишна база спрямо йената. То е нараснало с 6,5% откакто ЕЦБ неочаквано намали лихвените проценти на 7 ноември.Основния индекс на потребителските цени на Япония нарасна до 0,9% през октомври, добавяйки доказателства, че побеждава дефлацията. Но на Япония все още й остава дълъг път , за да достигне целта си от 2 на сто инфлация, което предполага, че може да се наложи централната банка да облекчи политиката отново следващата година.

Британският паунд поскъпна до 1.6415 долара, достигайки най- високото си ниво от септември 2011 до сега. Той също така достигна 5- годишен връх спрямо йената, след като Английската централна банка неочаквано намали стимулите за жилищния сектор в четвъртък.Търговците изтълкуваха хода като потвърждение за доверието на АЦБ в икономическите перспективи и на очакванията им, че АЦБ се приближава до решението да увеличи лихвените проценти.

Слаб месец за златото, заради притесненията около стимулите на ФЕД

Златото записа най- големия си месечен спад от юни насам, тъй като възстановяващата се икономика на САЩ принуди инвеститорите да пренасочат капиталите си към възходящия в момента пазар на акции, на фона на очакванията за край на облекчената парична политика от страна на ФЕД.

Благородният метал изгуби 6% от стойността си през месеца и повече от една четвърт от стойността си от началото на годината, като е на път да запише първата си годишна загуба за последните 13 години.

Той остана под 1300 долара в продължение на 3 седмици, като се задържа в рейндж през последните няколко сесии, което бе резултат от слабата активност около празниците по случай Деня на благодарността в САЩ.

Днес спот цените останаха без особена промяна спрямо петък на нива около 1246 долара за тройунция. Следващия голям тласък на цените се очаква да бъде в началото на месеца около публикуването на данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ. Икономическите данни се превърнаха в значителен фактор за цената на златото, тъй като перспективите на паричните стимули на САЩ зависят от силата на възстановяването.

Купуването от страна на Китай, който е на път да стане най- големия потребител на злато в света през тази година, нарасна през изминалата седмица, тъй като цените продължиха да бъдат под натиск.

В четвъртък търгуваните количества злато с 99,99% чистота на Shanghai Gold Exchange достигнаха най- високите си нива за последните 7- седмици.Обемите за седмицата след затварянето на пазара в петък бяха най- големите от последната седмица на септември до сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *