Китай вдигна биткоина до рекорд

Скок на търсенето в Китай е в основата на астрономическото покачване на биткоина през последните няколко месеца. Алтернативната виртуална валута скочи над 1 200 долара в петък.

Изглежда за китайците биткоинът е алтернативна инвестиция на вложенията в юани, въпросът сега е дали и кога правителството в Пекин ще предприеме мерки, съобщава CNBC.

Днес биткоинът удари нов връх от 1 242 долара, като час преди старта на сесията на американските пазари се търгува около 1 200 долара.

По данни на Bitcoin Average на Китай се падат 62% от биткоините на глобалните пазари. Скокът на местното търсене доведе до това, че BTC China изпревари Mt. Gox като най-голямата платформа за търговия с виртуалната валута.

Според анализатори китайците вече свикват с използването на биткоина и не е изненадващо, че търсенето е толкова голямо.

Пекин обаче е предприел мерки за обуздаване на виртуални валути в миналото, като спря търговията с т. нар. Q Coin, който се използва за покупки на онлайн игри.

The New York Times съобщи миналата седмица, че зам.-управителят Народна банка на Китай Юи Ганг в коментирал по време на икономически форум, че би било невъзможно за централната банка да признае биткоина за легитимен финансов инструмент в близко бъдеще.

Въпреки това Юи допълва, че хората са свободни да участват в пазара на биткоини, показвайки, че засега няма да има и мерки срещу използването на виртуалната валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *