Еврото – най-евтино от 2 месеца

Еврото поевтиня спрямо долара додвумесечен минимумот 1,3185 долара на азиатските пазари след обявения спасителен план за Ирландия за 85 милиарда евро и постигнатото споразумение за бъдещ спасителен фонд на еврозоната, предаде Франс прес.
Страните от ЕС одобриха вчера официално международния спасителен пакет за Ирландия на стойност 85 милиарда евро, предаде БТА.

От одобрената сума 50 милиарда евро са предназначени за финансиране на ирландския бюджет, 35 милиарда евро за банките, от които 10 милиарда за „незабавна рекапитализация“ и 25 милиарда ще бъдат на разположение в случай на нужда. В изявление на ирландското правителство се уточнява, че Международният валутен фонд, 16-те страни от Еврозоната и Еворпейската комисия ще бъдат ангажирани в спасителния план. Великобритания, Швеция и Дания, които са извън еврозоната ще предложат двустранни заеми.

Същевременно комисарят Оли Рен даде да се разбере, че се обмисля удължаване на срока за изплащане на гръцкия спасителен заем.

Пазарите остават загрижени за ситуацията в Испания и Португалия, въпреки мерките за икономии в двете страни. Според експерти, ще е необходим цялостен механизъм за преструктуриране на заемите на правителствата от еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *